Сделката за Брекзит: Какво още трябва да се случи и какво ще се промени от 1 януари?

0

В четвъртък Великобритания и Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за „историческо“ търговско споразумение. До сделка се стигна седмица преди (в края на годината) да изтече договореният преходен период за Брекзит. 

Сега парламентите във Великобритания и на Европа трябва да одобрят споразумението. Пълната ратификация няма как да се случи преди началото на следващата година. Това означава, че то ще се прилага временно от 1 януари. „Процесът не е приключил“, потвърди пред ДВ председателят на външната комисия в Европейския парламент (ЕП) Дейвид Макалистър.

Какво предстои за Великобритания?

Британското правителство вече заяви, че ще свика депутатите на 30 декември, за да гласуват за сделката. Но преди това те искат да видят пълния текст на споразумението, който главният британски преговарящ Дейвид Фрост обеща да бъде публикуван скоро. Депутатите вероятно няма да са доволни от прибързаното гласуване. Важните законодателни актове обикновено се обсъждат месеци, преди да бъдат приети от парламента.

Британският премиер Борис Джонсън може да се сблъска с привържениците на Брекзит в управляващата Консервативна партия, които не смятат, че сделката осигурява достатъчно категорично скъсване с Брюксел. Но той разполага с мнозинство от 80 места в Долната камара на парламента, а опозиционните лейбъристи вече обявиха, че ще подкрепят споразумението. Според техния лидер Кийр Стармър, споразумението е тънко, но е по-добър вариант от никаква сделка.

Какво предстои за ЕС?

Европейската комисия (ЕК) ще разпрати черновата на текста до всичките 27 страни членки. Главният преговарящ за Общността Мишел Барние вече е информирал посланиците на държавите членки за постигнатите договорки, потвърди говорителят на германското председателство на Съвета на ЕС в Туитър.

Очаква се, че дипломатите ще се нуждаят от 2-3 дни, за да анализират споразумението, след което държавите членки ще трябва да се поризнесат по него. Заради кратките срокове, Европейският парламент няма да е в състояние да ратифицира напълно сделката до началото на 2021 година.

Може ли ЕП да не приеме сделката?

Теоретично може, дори страните членки да се съгласят за временното ѝ прилагане. „Това е възможно“, потвърди и Макалистър пред ДВ. Но той не вярва, че това ще се случи. Макар да не е виждал пълния текст, Макалистър е убеден, че е постигнато „справедливо и балансирано споразумение, което защитава интересите на Европейския съюз, на нашите граждани и бизнеси“.

Какво ще се промени от 1 януари?

11-месечният преходен период преди окончателната раздяла на Великобритания с Общността формално ще приключи, а Обединеното кралство ще спре да бъде част от Единия пазар и Митническия съюз, т.е. няма да подлежи на правилата и регулациите в тях. Ако споразумението за свободна търговия бъде временно одобрено от страните-членки, ще отпаднат квотите и тарифите за британски и европейски стоки.

Но въпреки това бизнесът ще се сблъска с бюрокрация, що се касае до вноса и износа. И тъй като сделката между Обединеното кралство и ЕС беше постигната едва седмица преди края на годината, гражданите и фирмите нямат много време да се подготвят за промените, които ще настъпят на 1 януари.

Една от тези промени е отпадането на свободното придвижване, което досега осигуряваше на гражданитге възможността да живеят, работят и учат на Острова и в страните членки на Общността. Британците, пътуващи до Шенгенското пространтво без паспорт на ЕС, могат да останат максимум 90 дни на всеки 6 месеца. А гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания до 180 дни.

Какви ще са дълготрайните ефекти?

ЕС навлиза в непознати води, тъй като Великобритания става първата държава, която напуска блока. С търговското споразумение Великобритания ще се ползва с част от същите предимства, които е имала и като членка на ЕС. Но напускането на Единния пазар и Митническия съюз на ЕС несъмнено ще има отрицателно въздействие върху икономиката на Великобритания.

Независимият Офис за бюджетна отговорност наскоро прогнозира, че БВП на Великобритания в дългосрочен план ще бъде с 4 процента по-нисък, отколкото ако Обединеното кралство беше останало в ЕС. Но правителството в Лондон казва, че освен новата сделка с ЕС, то е сключило търговски споразумения с 58 други държави и територии.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече