CNN: Възможно е от догодина при пътуване зад граница да се иска имунизационен паспорт

0

Разработват се мобилни приложения за здравните данни на потребителите

Сега, когато ваксините срещу Covid-19 започват да се разпространяват, много хора може би мечтаят за деня, в който могат да пътуват, да пазаруват и да отидат отново на кино. Но за да извършите тези дейности, в крайна сметка може да се нуждаете от нещо в допълнение към ваксината: мобилно приложение, което да изиграе ролята на „имунизационен паспорт“, пише CNN.

Няколко компании и технологични групи започнаха да разработват приложения или системи за смартфони, в които отделните хора да могат да качват информация за своите тестове и ваксинации относно Covid-19, създавайки цифрови идентификационни данни, които да бъдат показвани на входа на концертни зали, стадиони, кина, офиси или дори при посещение на друга държава.

Common Trust Network, инициатива на базираната в Женева организация с нестопанска цел The Commons Project и Световния икономически форум (WEF), си партнира с няколко авиокомпании, включително Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic, както и с други организации. Създаденото от групата приложение CommonPass позволява на потребителите да качват в профила си медицински данни, като например резултат от тест за Covid-19; доказателство, че са ваксинирани; здравен сертификат или пропуск под формата на QR код, които могат да бъдат показани, без да се разкрива чувствителна информация

Можете да бъдете тествани всеки път, когато преминавате дадена държавна граница. Не можете обаче да бъдете ваксинирани всеки път, когато пътувате“, каза Томас Крамптън, главен маркетинг и комуникационен директор на The Commons Project. Той подчерта необходимостта от прост и лесен начин за удостоверяване на информация.

Снимка: „Ройтерс“

Големите технологични фирми също се намесват. IBM разработи собствено приложение, наречено Digital Health Pass, което позволява на компаниите да персонализират данните, които ще са им необходими за влизане в дадена страна или при посещението на дадена локация, включително тестове за коронавирус, измерване на температурата и данни за имунизация. След това данни се съхраняват в „мобилен портфейл“, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В усилията си да се справят с предизвикателството около връщането към нормалното състояние след широкото разпространение на ваксините, разработчиците на приложения може да се наложи да се изправят пред други предизвикателства, вариращи от проблеми, касаещи неприкосновеността на личния живот до представянето на ефективността на различните ваксини. Но най-належащото предизвикателство може просто да бъде технологията да се справи с кризата в общественото здраве, като разработи приложения за проследяване на контактните лица, както бе направен опит в началото на пандемията.

Тогава Apple и Google оставиха на страна съперничеството си по отношение на смартфоните, за да разработят съвместнa система, базирана на Bluetooth, за да уведомяват потребителите, ако са били изложени на заразено с Covid-19 лице. Много държави и държавни правителства по света също се опитаха да разработят свои собствени приложения.

За да се насърчи по-добрата координация, Linux Foundation си партнира с инициативата Covid-19 Credentials Initiativе –  колектив от над 300 души, представляващи десетки организации от пет континента, а също така работи и с IBM и CommonPass, за да помогне за разработването на набор от универсални стандарти при приложенията, които ще проследяват ваксинациите и ще съхраняват данните, свързани с тях.

Ако успеем, трябва да можете да кажете: имам имунизационен паспорт на телефона си, който получих, когато бях ваксиниран в еди коя си държава. Това ще може да се използва и когато трябва да се возите със самолет или като „вход“ до концерт на закрито, където ще бъдат допускани само онези, които са имунизирани“, коментира Брайън Белендорф, изпълнителен директор на Linux.

След като създадат този паспорт, компаниите ще трябва да се уверят, че хората се чувстват комфортно да го използват и не се притесняват, че качват в платформата лична информация. CommonPass, IBM и Linux подчертаха неприкосновеността на личния живот като важно място в техните инициативи. IBM казва, че позволява на потребителите да контролират и дават съгласие за използването на техните здравни данни и им позволява да избират нивото на детайлност, което искат да предоставят на властите.

Доверието и прозрачността остават от първостепенно значение при разработването на платформа, играеща ролята на цифров здравен паспорт или каквото и да е решение, което обработва чувствителна лична информация“, заяви компанията в публикация в блог.

Също така не е ясно доколко ефективни са ваксините за спиране на предаването на вируса, казва специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет. Така че, докато приложението, което ще служи като имунизационен паспорт ще показва, че сте получили ваксината, това може да не е гаранция, че ще присъствате безопасно на събитие или ще се качите на полет.

Все още не знаем дали ваксинираните хора могат да предадат инфекция, или не“, коментира д-р Джули Парсънет. Той обясни, че докато това не бъде изяснено, няма да знаем дали въпросните паспорти реално ще бъдат ефективни.

И все пак, изпълнителен директор на фондация Linux очаква въвеждането на имунизационните паспорти да се случи доста бързо, да има редица приложения, които да предлагат услугата и да бъдат „широко достъпни“ още през първата половина на 2021 година.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече