Нонсенс: Забраняват легалните, а тайните партита процъфтяват без контрол

0

Разделяй и владей шопската салата

Двоен стандарт на мерките за заведенията в хотелите и тези извън тях е на път да скара доскоро единния туристически бранш, който успя да извоюва по-ниски ставки на ДДС и отпадане на наредбата Н-18. Двойният аршин, с който се прилагат мерките за затваряне и за компенсации на ресторантите в зависимост дали са част от места за настаняване или самостоятелни, настрои собствениците едни срещу други, пише в. „Труд“.

Шопската салата е еднакво безопасна, независимо дали се сервира в самостоятелно заведение или в хотел, тъй като и двата бизнеса инвестираха много финансови средства от март насам, за да предприемат всички нужни противоепидемични мерки за гарантиране безопасността на техните клиенти. В същото време обаче досега затворените самостоятелни ресторанти получаваха средства, макар и минимални, за компенсиране на техните служители, докато хотелите реално не можеха да посрещат гости без обаче да получат финансова подкрепа, тъй като не бяха официално затворени със заповед на здравния министър, макар и да не работиха официално.

И докато официалните бизнеси се гънат под тежестта на забрани и половинчати бързосменящи се мерки, „тайните партита“ в частни, наети или незаконно отворени помещения процъфтяват. Легалният бизнес може да бъде проверен във всеки момент, то тези, които работят с пароли или организираните тържества в частни къщи и апартаменти, остават без контрол. Според главния здравен инспектор именно подобни семейни тържества и частни партита са сред най-големите развъдници на вируса, докато хотелите и ресторантите са сред бизнесите взели най-строги мерки за опазване на персонала и клиентите си. Кому е нужно тогава да се дели шопската салата, не е ясно.

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече