Кой спечели от COVID-19? 50 нови мултимилионери в класацията на „Forbes“

0

Позлатените бизнесмени очаквано са в здравния сектор

Коронавирусът роди 50 нови мултимилионери през 2020 г. Това изчисли списание „Forbes“. Позлатените бизнесмени са в здравния сектор, пише ДарикНюз. Сред тях са изпълнителните директори на фирмите, създали първите успешни ваксини – Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания BioNTech, и Стефан Бансел, шеф на Moderna.

„Не става въпрос само за ваксини – компаниите, разработващи лечение с антитела и лекарства, които да помогнат на лекарите да се борят с вируса, също са се възползвали от лудостта на пазара“, отбелязва списанието.

Германският лекар от турски произход Угур Шахин, практически неизвестен в началото на годината, създаде BioNTech през 2008 г. със съпругата си Йозлем Тюреси. От януари акциите на компанията са нараснали със 160% благодарение на ваксината, разработена съвместно с Pfizer. Сега компанията струва 4,2 милиарда долара, а съоснователят – издигнат като нов милиардер от Forbes – притежава около 17% от акциите.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел притежава около 6% от американската биотехнологична компания, която също е разработила ваксина срещу Covid-19. Бансел стана мултимилионер през март, след като продаде повече от милион от акциите си (преди това той притежаваше 9% от компанията), чиято стойност се е увеличила с повече от 550% от началото на годината. Сега, според Forbes, французинът „струва“ 4,1 милиарда долара.

В топ 3 е и Юан Липинг, който притежава 24% от основния производител на ваксини в Китай: Shenzhen Kangtai Biological Products. Kangtai – китайският производител на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, регистрира скок с 90% на акциите си от началото на 2020 г., като нетната стойност на Юан Липинг е 4,1 млрд. долара.

В топ 20 на милиардерите в медицината за 2020 г. на Forbes има 10 китайци, както и още двама американци от „Модерна“ – Тимъти Спрингър и Робърт Лангър.

В класацията на Forbes с имената на 50 души в сектора, станали милионери през тази 2020 г., са бизнесмени, които имат отношение както към ваксините, така и с производството на медицинското оборудване за борба с коронавируса, разпространението на лекарства, маски или необходимите продукти в болниците, наред с други медицински услуги и продукти, за професионалистите и за населението.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече