Заради кризата: Поскъпването на самолетните билети за и от София временно се отлага

0

Вицепремиерът Николова успокои Wizz Air, че поисканото от столичния аеропорт вдигане на таксите няма да е тази година

Поисканото от Летище София драстично вдигане на таксите за обслужване на международните полети, което би довело и до сериозно поскъпване на самолетните билети, няма да се състои – поне не и и в следващите 12 месеца.      

„Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ в Министерството на транспорта е взела решение нивата на таксите за самолетните компании да не се променят през настоящата година“, се посочва в прессъобщение на Министерството на туризма за проведен днес разговор между българския вицепремиер Марияна Николова и унгарския външен министър Петер Сиярто. Унгарската Wizz Air бе една от авиокомпаниите, които още миналата есен предупредиха, че ще спрат полетите до София, ако има увеличение на таксите.

Драмата с таксите започна през октомври. Тогава на сайта на Летище София се появи документ с подписа на изпълнитeлния диpeĸтop Bлaдимиp Paпoнджиeв, предвиждащ промени в тарифата за 2021 г.: например тaĸca „пътниĸ“ пo мeждyнapoднa линия да се увеличи с над 60% – от 7.27 нa 11.66 eвpo (за дете oт 3.64 нa 5.83 eвpo), а тaĸca „cигypнocт, ĸoятo cъщo ce изчиcлявa нa пасажер, да скочи почти двойно (с 94.6%). 

Тази необяснима инициатива на държавното предприятие – да вдига такси насред безпрецедентна за авиацията криза, предизвика лавина от критики, а въздушни превозвачи директно заплашиха, че ще закрият линиите си до София. Последва странна реакция на министъра на транспорта Росен Желязков, който се явява „принципал“ на летището  – той обяви, че е изненадан от хода с таксите, но не каза, че ще накаже автора на предложението, и се измъкна с гузното обяснение, че „спорът“ трябвало да се отнесе до „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (а това е дирекция в ръководеното от самия Желязков министерство). https://if-cdn.com/uw1Av1u?v=1&app=1

Всичко това се случи в момент, в който усилено се подготвяше преминаването на столичния аеропорт в частни ръце. А договорът с концесионера „Соф Кънект“ изрично предвижда да не се увеличават летищните такси за 10 години напред. Излиза, че шефът на летището е бързал да вдигне тарифата, преди сделката с новия стопанин да влезе в сила. Според министър Желязков това би било мечешка услуга за концесионера. Но тогава защо директорът Рапонджиев е лансирал скандалното поскъпване? 

Така или иначе, сега става ясно, че държавата все пак е проявила разум и чрез въздухоплавателната администрация е блокирала искането на „Летище София“. Парадоксалното е, че новината дойде от Министерството на туризма, а не от ресорното – на транспорта.

„Унгарската авиокомпания Wizz Air има неоспорима роля и заслуга за популяризирането на България като целогодишна туристическа дестинация и за нарастването на входящия туризъм в страната ни. Ценим инвестициите на компанията у нас и ще продължим да бъдем нейни отговорни партньори“, се посочва в прессъобщението на МТ за разговора на Марияна Николова с унгарския външен министър, от което става ясно, че вдигане на летищните такси в София през 2021 г. няма да има.

Автор: Ребека Борисова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече