Оптимизмът е помрачен от реалността: Ваксинацията по света е бавна и тромава

0

Само за няколко седмици се стигна до недостиг на ваксини

Одобряването на първата ваксина срещу COVID-19 донесе доза оптимизъм, но първите дни от масовата ваксинация по света бяха белязани от закъснения, недостиг и бюрократични грешки. Оказа се, че много държави няма да успеят да изпълнят целите, които са си поставили за масова имунизация.

Приливът на оптимизъм, пристигнал с одобрението на нови ваксини – насърчаван от нереалистичните очаквания на политиците – се сблъска с реалността на предизвикателството да се ваксинира голяма част от населението на света. Огромният мащаб на усилията на фармацевтичните компании да произвеждат и опаковат дози вече наблюдава недостиг на материали за „пълнене и довършване“ като стъклените флакони, използвани за съхранение на ваксината.

Но как се справят отделните държави с масовата ваксинация?

САЩ

Американската ваксинация повтаря хаотичния отговор на Доналд Тръмп относно настъпващата пандемия в страната.

От около 17,5 милиона дози от ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna, доставени в цялата страна, са поставени едва над 4,2 милиона. Цифрата е далеч по-малка, отколкото тази, която правителството на САЩ бе поставило, а именно 20 милиона души да бъдат ваксинирани в края на 2020 година.

Появиха се съобщения за развалени ваксини поради лоша организация, липса на здравни специалисти, които да ги прилагат, или в един случай – саботаж.

Най-големият проблем идва от това, че федералните служители са оставили логистиката за доставка на ваксините в ръцете на местните здравни служители и болници, въпреки че те продължават да се борят с въздействието на пандемия, която е убила над 350 000 американци.

Снимка: /www.arabnews.com

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, заяви в неделя, че е видял „малка искрица надежда“, след като през предходните 72 часа са били приложени 1,5 милиона дози, което е значително увеличение.

Израел

Израел започна ваксинацията с много добро темпо. Но това доведе до друг проблем – дозите от препарата се изчерпаха прекалено бързо, а властите обявиха, че ще се наложи да прекратят програмата за ваксинация, ако не се осигури нова доставка.

В страната се използва ваксината на Pfizer / BioNTech, която трябва да се съхранява при свръхниски температури. Кампанията за ваксинация е сред най-бързите в света, но министърът на здравеопазването Юли Еделщайн заяви, че министерството му може да спре да прилага първите дози за кратък период от време за да не се стигне до „недостиг на втората доза“.

Европейският съюз

Прекъсването на връзката между различните регулаторни режими на одобрение за ваксини също води до проблеми, като не на последно място – и до недостиг на доставки в някои страни. Докато Великобритания бързо одобри ваксината Pfizer / BioNTech за спешна употреба в Обединеното кралство и оттогава одобри втора, Европейската агенция по лекарствата прие по-бавен регулаторен процес. Но засега единствената одобрена ваксина в блока си остава тази на Pfizer / BioNTech и това доведе до повече търсене от страните в ЕС, отколкото компанията все още може да достави.

„В момента нещата не изглеждат добре – появява се дупка, защото има липса на други одобрени ваксини и ние трябва да запълним празнината със собствената си ваксина“, заяви Уюр Шахин, изпълнителен директор на BioNTech, пред германския Spiegel.

Европейската комисия заяви в понеделник, че води дискусии с Pfizer и BioNTech за възможността да поръча повече дози от тяхната ваксина, в допълнение към 300 милиона дози, които вече са обхванати от съществуващ договор. Не беше ясно дали това ще се конкурира с германска сделка за повече дози от същата ваксина.

Подчертавайки проблема с доставката на ваксини, Германия и Дания разглеждат възможността да забавят прилагането на втора доза от ваксината.

Франция

В рамките на ЕС Франция има свои специфични проблеми, които означават, че досега програмата й за ваксинация е напреднала с ледникови темпове.

С една от най-скептичните популации в света, през уикенда Франция успя да имунизира само 516 души в сравнение с 1 милион в Обединеното кралство, въпреки че имаше 500 000 дози от ваксината Pfizer / BioNTech.

Критиците също така посочиха, че 200 000 души, които са били имунизирани в Германия в същия период от време след стартирането на ваксинацията в ЕС. Цифрата във Франция се е увеличила до няколко хиляди в понеделник, според здравния министър Оливие Веран.

Със „свръхкритично“ обществено отношение към ваксините – проучване през уикенда показа, че шест от 10 души са възнамерявали да откажат да се ваксинират. Също така Франция се придържа към по-бавен и бюрократичен процес, който включва задължителна консултация с лекар няколко дни преди да получите ваксина. Президентът Еманюел Макрон поиска по-бързо решаване на този проблем.

Китай

Китай, откъдето произхожда COVID-19, прилага типично агресивен подход към разработването и прилагането на ваксини, подобно на Русия. Този метод обаче буди недоверие в Запада заради твърденията за липса на прозрачност в данните за тестване.

Четири милиона и половина китайци получиха своята доза от ваксината, произведени от Китай. Само Пекин създаде 220 места за ваксинация и приложи над 73 000 дози в първите два дни на 2021г.

Страната има за цел да ваксинира 50 милиона души до Лунната нова година през февруари в опит да контролира разпространението на вируса, когато големи части от населението тръгнат на път.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече