Страната тази сутрин: Без ток, пълни реки, заляти домове, хора в капан…

0


Дъжд заля цялата страна. Частично бедствено е положението в Перник, Трън и Струмяни. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират жители.

Язовирите се пълнят. Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка – проходът „Петрохан“ остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.

Само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.

„Изведнъж заля половината село, както виждате. Тук понеже сме на високо, горе-долу сме добре. Ако видите отзад в двора, сигурно нивото на места е 2 метра“, заяви пред БНТ Людмил Зарев, който е жител на Петърч.

Снимка: БНР

Най-тежка остана ситуацията в Западна България. По река Блато бяха построени диги, а Нови Искър и Мировяне останаха в готовност за частична евакуация. Аварийни екипи помагаха на закъсали шофьори в северните софийски квартали.

„Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост“, обясни Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Река Конска и река Струма също повишиха заплашително нивата си.

„Община Струмяни при един от завоите си застрашава газопровода България-Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът“, каза директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

Всички язовири в страната са под контрол и няма опасност за хората, увериха от МВР. Продължава изграждането на диги, където е необходимо.

„Има райони от страната, където има реки, които са на нива над нормалното. Имаме организирани постове, където е необходимо, се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация“, каза на свой ред вътрешният министър Христо Терзийски.

От енергийното министерство заявиха, че без ток са останали около 100 населени места в района на Видин, Враца, Монтана и София област.

„Приблизително около 29 хиляди клиенти. Има много обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Дъждът затрудни и БДЖ. „Лакатник, Елисейна – паднала скална маса. Перник – заливания. Работи се много интензивно. Осигуряват се алтернативни трасета на жп инфраструктурата, така че тези проблеми ще бъдат решени в най-кратко време“, категоричен беше транспортният министър Росен Желязков.

За последните 12 часа най-голямо количество валежи е паднало в Елхово – 26л/кв. м, а в Ахтопол са отчетени 25л/кв.м. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаква се от утре обстановката да се успокои, тъй като валежите в Западна България трябва да спрат.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече