Тролът в Капитолия: Триумф на езика и произвола на Тръмп

0

Не съм привърженик нито на Байдън, нито на Тръмп, обясних защо. Но има нещо твърде любопитно, ярък детайл, който заслужава наблюдение.   Когато привържениците на Тръмп нахлуха в Капитолия, кадрите обиколиха всички световни медии. На един от тях изпъкна внушителнa фигура.

Тя, да припомня, изглежда така: Тази фигура*, този човек*, стоеше изтъпанен в Капитолия. Може би е имал убедителни мотиви да е там, може да е нямал. Може е да фигура от първите дни на предстояща гражданска война, може да не е. Може да е всичко: но той*, от плът и кръв, изглеждащ точно по този начин, беше в Капитолия, предвождащ много други.

Когато, между другото, някой подиграва определени типажи в българската политика, протести, контрапротести, ледено хоро, е добре да си припомня този образ*: дотам, поне, не сме стигнали. 

Това, мисля, е живата манифестация, въплъщението от плът и кръв, на онзи тип не толкова политика, колкото стил на говорене, който Тръмп наложи. Тъй нареченото тролване, тролене, или казано иначе, погазването на обикновена логика, такт и възпитание, заместени от гръмки изблици, които смесват истината с неистина, разум с лъжа, коктейл от патос и абсурд, който да се множи от стена на стена в Туитър и Фейсбук, за да окарикатури не Америка, не политиката, а нещо по-голямо и от двете: езикът.

Снимка: БГНЕС

Езикът на Тръмп изглеждаше като този човек. Той е производен, съставен от този език – негов триумф. Големият провал на политиката от последното десетилетие е най-вече в това: тролското говорене започна да произвежда тролски образи, живи картини. Те бяха мейнстрийм, стил, наратив, много преди да нахлуят в Капитолия. Формираха се във времена, когато единственият начин да казваш нещо бе да го правиш така, че да внасяш брутални разделения. Превърнаха всеки спор в нули и единици, в това дали си от нашите или не.

Речта, словото, стана изтънчена подробност, изроди се в бинарни мнения, които скандират „Долу“ и „Горе“, но не могат да кажат нищо повече, защото това бе политически неизгодно. И постепенно политиката, водена от обеднения език, създаде нещо като обеднен уран. Анимация за възрастни, но изключително опасна. Това, което трябва да върви в South Park, върви по CNN.

Но понеже хуморът разчита на игра с контекста, по CNN не е смешно.  Разделението на жанровете е пред своя край. Жанрът е един. Троло-фантастика, троло-трилър, троло-криминале, троло-политика. Авторът на световната библиотека – не онази, за която бленуваше Борхес – е един и същ. И изглежда така. * Въпросният човек, станал известен в социалните мрежи с прякора Шамана, е 32-годишният Джейк Анджели от Аризона. Той е едно от лицата на култа QAnon.

Конспиративното движение възниква през 2016-2017 година и се гради на вярването, че Америка е управлявана от мистериозен кръг педофили и сатанисти, които държат в плен хиляди деца. QAnon счита, че само Доналд Тръмп може да спре педофилския кръг.

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече