Шокиращи разкрития в Ирландия: Смърт на 9 000 деца и бебета в мрачни домове от миналото

0

Около 9 000 деца и бебета са загинали в бивши “домове за майки и бебета” в Ирландия, където неомъжените майки са били отделяни от своите потомци, съобщава АФП.

Според официален доклад, публикуван днес, ирландската Комисия за разследване на домовете за майки и бебета (CIMBH) е установила “обезпокоителни” нива на детска смъртност в институциите, действащи в миналото на католическата нация до 1998 г.

„Трудно е да си представим мащаба на трагедията и сърцераздирателните събития зад тази цифра от 9 000 деца и бебета“, каза министърът по въпросите на децата на Ирландия Родерик О’Горман.

Разследвайки такива домове за 76-годишен период до 1998 г., CIMBH установява, че в тях са загинали 9 000 деца или 15% от преминалите през тях. В домовете, управлявани от религиозни ордени и ирландската държава, се помещавали неомъжени жени, които забременявали, но не получавали подкрепа от партньори и семейство и са били изправени пред тежка социална стигма. Децата, родени в институциите, често бивали отделяни от майките си и давани за осиновяване с прекъсване на всички семейни връзки.

Премиерът Майкъл Мартин каза, че докладът на CIMBH “отваря прозорец към дълбоко женоненавистническа култура в Ирландия в продължение на няколко десетилетия”.

“Имахме напълно изкривено отношение към сексуалността и интимността и младите майки и техните синове и дъщери бяха принудени да платят ужасна цена за тази дисфункция”, добави той.

Мартин, който ще отправи официално държавно извинение по въпроса в ирландския парламент в сряда, каза, че високата детска смъртност е “една от най-дълбоко тревожните констатации” на доклада.

“Жестоката истина е, че цялото общество е било съучастник в това”, каза Мартин. “Ще трябва да се изправим пред него и да се примирим с това като народ.”

Докладът на CIMBH обхваща периода от 1922 до 1998 г. и описва как 56 000 неомъжени майки и 57 000 деца са преминали през разследваните домове. В него се казва, че жените от периода, които са родили извънбрачни деца, са били „обект на особено грубо отношение“ от страна на семейства и партньори, подкрепяни както от църквата, така и от държавата. Жените влизали в домовете най-вече защото нямали “алтернатива” и много от тях претърпявали “емоционално насилие“.

“Атмосферата е била мрачна и отявлено отхвърляща. Жените и децата не е трябвало да са в институциите”, се казва в разследването.

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече