На сляпо: На Балканите вярват в конспиративните теории относно Covid-19

0

Колкото повече се разраства пандемията, токова повече стават и свързаните с нея конспиративни теории – много популярни и в балканските страни. В Сърбия, например, само за 24 часа над два миилона души се регистрираха за участие в една правителствена инициатива. Но не за имунизация срещу Ковид-19, а за получаване на еднократна финансова помощ заради пандемията – около 100 евро.

Интересът на сърбите към ваксинациите е значително по-слаб, а причина за това са ниското доверие към правителството в Белград и много популярните в страната конспиративни теории и омаловажаването на заплахата от Ковид-19, посочва „Зюддойче Цайтунг“. 

От началото на тази седмица сръбските граждани могат да се регистрират онлайн, че желаят да бъдат ваксинирани. В края на първия ден готовност да се ваксинират бяха заявили 70 хиляди души, още толкова кандидати се събраха до сряда. Актуални изследвания сочат, че над три четвърти от населението на Сърбия, както и в повечето други страни на Балканите, вярват, че Китай или САЩ са създали вируса, който фармацевтичната индустрия или Бил Гейтс разпространяват, за да могат да контролират световното население чрез ваксинациите, които междувременно започнаха.

Картината не е много по-различна и в съседните държави. В Румъния например само половината от населението на страната смята да се ваксинира, а в България желаещите са още по-малко – между 30 и 35 процента, както каза в интервю за „Евронюз“ главният здравен инспектор Ангел Кунчев преди старта на имунизационната кампания. А германският „Зюддойче Цайтунг“ допълва картината с още едно число: едва всеки пети учител в България е е готов да се ваксинира срещу Ковид-19. Много показателен е и още един пример: в една белградска детска болница абсолютно никой от медицинския персонал не е пожелал да се имунизира, посочва изданието.

Снимка: /www.arabnews.com

Освен това – не всички балкански държави разполагат с ваксини. В Косово и в Черна гора първите дози се очакват най-рано в края на януари. Албания пък съвсем наскоро получи първите 10 000 ваксини, което стана причина министър-председателят Еди Рама да обвини ЕС, че „мисли само за себе си“. Но и там, където ваксините ги има, склонността към имунизация е ниска – най-вече заради изпитваното голямо недоверие към новия препарат.

Една от причините за омаловажаването на заплахата може да е свързана с лекото подобряване на общата пандемична картина в тези страни. Но експертите предупреждават, че това бързо може да се промени. Както и – че скептицизмът относно ваксинирането срещу Ковид-19 може да има серизони последици за цялото общество. Добре известно е, че за постигането на траен ефект е необходимо имунизирането на поне 70 процента от населението.

Автор: „Зюддойче Цайтунг“

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече