Човешка грешка изтри 400 000 записа на британската полиция

0

Повече от 400 000 записа на пръстови отпечатъка, ДНК и истории за арести са били изтрити от базата данни на британската полиция по последни данни, предаде ABC News. Кит Малтхаус, министър на полицията, съобщи пред Камарата на общините, че става въпрос за човешка грешка.

Той призна, че не може да се гарантира работата на полицията по разследвания.

Въпреки това изрази оптимизъм, че данните може би ще бъдат възстановени и ще информира партламента за хода на операцията.

Депутати повдигнаха въпроса защо няма резервна система, която да гарантира сигурността на толкова важен регистър.

Данните са били премахнати от компютъра, който съхранява 13 милиона записи.

Грешката, която се е случила по време на стандартно прочистване, може да доведе до освобождаване на престъпници, тъй като биометричните доказателства вече са недостъпни за националния компютър на полицията.

Визовата система на Великобритания също беше засегната и процесът на кандидатстване беше спрян за два дни, въпреки че оттогава това беше възстановено.

Вътрешният министър в сянка Ник Томас-Саймъндс заяви, че вътрешният министър Прити Пател трябва да поеме отговорността за „извънредно сериозното нарушение на сигурността“, което „представлява огромна опасност за обществената безопасност“.

Пател е наредила разследване по случая. Тя бе лаконична в изявлението си, като подчерта, че операцията е в ход, а приоритет остава сигурността.

Източник: News.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече