Прогноза: Преди президентските избори може да има нов вот за парламент

0

Може да има нови избори преди президентските изборите,  защото е възможно след изборите за парламент,  партиите в новото Народно събрание да не успеят да направят мнозинство и да съставят правителство. Това заяви в студиото на Би Ти Ви политологът Мария Пиргова. 

Според Антоанета Христова, директор на ИИЧН към БАН, не е възможно да се прогнози какъв ще бъде следващият парламент. 

Не ни очакват спокойни дни, защото промяната, която трябва да се случи е в комуникационната среда между политици и граждани и тя трябва да бъде различна. Големият проблем на предстоящите избори е проблемът с доверието. В тази ситуация връщането на доверието зависи от две неща, които са невъзможни – пряк и силен контакт между партиите и обществото, от една страна.

И от друга – битката между институциите, която  поляризира обществото. Затова смятам, че всяко усилие за промяна в Изборния кодекс ще бъде „напразно усилие на любовта“. При всяка промяна ще има сблъсък и това толкова ще отврати публиката, че ще падне желанието на хората да гласуват, повече от 50% вече ще бъдат отвратени от изборите, аргументира позицията си Христова.

Мария Пиргова е убедена, че дебатите при президента не са били закъснели, защото те все пак са повдигнали темата за необходимостта от промени в изборните правила в условия на пандемия, с цел да бъдат постигнати честни и прозрачни избори. Тя изтъкна, че управляващите е трябвало много отдавна да помислят за мерките в ситуация на пандемия,  а обществото вече е озряло и е готова да се върне честнотта и доверието между граждани и политици. 

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече