Безпрецедентно: Covid-19 уби повече американци от Втората световна война

0

Съединените щати дадоха повече жертви на ковид-19, отколкото на фронтовете през Втората световна война. Институтът „Джонс Хопкис“ отчете, че до днес починалите от коронавируса в САЩ са 405 400, докато загиналите през войната американци са били 405 399.

Новият президент Джо Байдън обяви за най-спешен приоритет борбата с пандемията и върна страната в Световната здравна организация, откъдето я извади неговият предшественик Доналд Тръмп. Неговата администрация ще се присъедини към програмите на СЗО – COVAX и ACT, които отговарят за разпространението и разработването на нови ваксини за ковид-19. Това заяви Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID) на САЩ, който новият президент назначи за ръководител на американската делегация в СЗО, предаде БГНЕС.

В първия си пълен работен ден президентът Джо Байдън публикува подробности за плана си за борба с коронавируса, като обяви 10 изпълнителни заповеди и насочи агенциите да използват военновременни правомощия, за да изискват от американските компании да правят маски, лабораторно и друго оборудване  за борба с пандемията.

Снимка: IStock

Планът на президента набляга на увеличаване на тестовете за вируса, ускоряване на темповете на ваксинирането и осигуряване на повече финансиране и насоки на държавните и местни служители. Ключов компонент е възстановяването на доверието сред американската общественост. Той също се фокусира и върху ваксинирането на повече хора, безопасното отваряне на училищата, предприятия и пътувания.

Междувременно Amazon предлага на президента  помощ за разпространението на ваксини срещу ковид-19, съобщи NBC News: „Готови сме да разпространим бързо ваксините, когато бъдат в наличност“, написа Дейв Кларк, главен изпълнителен директор за потребилтески дейности. „Готови сме да помогне да постигнете целта да ваксинирате 100 милиона американци през първите 100 дни от Вашата администрация — пише той в писмото си. — Нашите мащаби ни позволяват да оказваме незабавно и съществено въздействие незабавно в борбата срещу ковид-19 и ние сме готови да се включим в това усилие“. Миналият месец Кларк поиска служителите, работещи в центровете за изпълнение на поръчки  на Amazon, които не могат да работят от вкъщи, „да получат ваксината възможно най-рано“.

В Русия смъртните случаи за едно денонощие за първи път тази година надвишиха 600. Страната се нарежда на четвърто място по брой заразени с 3.6 млн. случая, след САЩ с почти 25 млн., Индия – с 10.6 млн. и Бразилия с 8.6 млн. Кметът на Москва Сергей Собянин отмени някои ограничения, но запази основните. От петък, 22 януари, се разрешават с посещенията в музеи и библиотеки, а максимален брой посетители в кината, театрите и концертните зали се увеличават от 25% на 50%. Колежите, спортните училища и детските клубове ще бъдат отворени, но градските университети ще останат на онлайн обучение. В понеделник Москва възобнови ходенето на училище за учениците от гимназията, прекъснати през октомври.
 В същото време властите в Москва запазиха основните карантинни мерки, въведени миналата година. Работодателите все още са длъжни да осигурят режим хоум офис на поне 30% от своите служители, хората над 65 години се насърчават да останат вкъщи (картите им за транспорт вече са блокирани), а ресторантите и баровете трябва да затворят след 23:00 часа.

В Европа са притеснени от новия вариант на вируса (разликите са толкова малки, че не е правилно да го наричаме щам), защото ситуацията във Великобритания, Ирландия и донякъде в Нидерландия е много тревожна. В рамките на 4 седмици новият вариант във Великобритания успя от 10-15% да стигне до над 75% от всички положителни резултати на тестовете. В Ирландия за същото време процентите са нараснали от 1-2 до над 40. 

В Нидерландия се въвежда вечерен час. Това е първият вечерен час на национално ниво от времето на Втората световна война в опит да се ограничи разпространението на нови мутации на COVID-19 в страната. С вечерния час хората ще могат да напускат домовете си само при крайна необходимост от 20:30 часа до 04:30. Мярката ще важи от петък вечерта.

Властите в Унгария одобриха прилагането на руската ваксина Спутник V в страната.

Във Великобритания Оксфордският университет, разработил една от ваксините срещу ковид-19, съвместно с AstraZeneca, се подготвя да създаде нови версии, предназначени за различни щамове коронавирус, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дейли Телеграф“ и университетския персонал. Изследователският екип, разработил ваксината, проучва възможността за започване на производството на модифицирана версия на вече съществуващата ваксина в рамките на 48 часа, ако е необходимо.

„Засега членовете на екипа не вярват, че това ще е необходимо, но би било глупаво да не се подготвяме за такава възможност, каза източникът. Ще отнеме един или два дни, за да направим необходимите промени в системата“.

Британското правителство е изключително загрижено от възможността за разпространение на нови щамове на вируса, които могат да заобиколят имунната защита, която ваксините вече използват. Предварителните данни от проучване в Южна Африка показват, че вариантът на вируса 501Y.V2, идентифициран за първи път в тази страна, има мутации, които потенциално го правят по-инфекциозен, дори за тези с антитела.

Германия отчита за първи път спад на заразените на седмична база. Броят на новите заразени е 119 на 100 000. Такива резултати Германия е имала в началото на ноември. Въпреки това локдаунът остава до 14 февруари. Там бе регистриран и първият смъртен случай след повторно заразяване с ковид-19.

Гърция затвори 63 училища и детски градини, след като ги отвори преди десетина дни. Най-засегнатият район от вируса е Атика. Мерките, които се прилагат в страната, са локални.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече