Игра с числа: Maлка ли е българската армия и може ли да стане още по-малка?

0

Реалната численост на българската армия е една от най-големите тайни в държавата. Макар че периодично различни източници съобщават определени данни, информацията остава част от „националната сигурност“. 

На този фон не престава да бъде актуален и въпросът около философията на армията. Целта на куп реформи от 1998 година насам „малка, но модерна и мобила армия“ към момента изглежда недостижима. 

Армията нито е малка, нито е модерна

В последните години военното министерство не може да намери достатъчно желаещи да станат професионални войници по куп причини – ниско заплащане, лошо кариерно развитие, ограниченията на професията и други.

Дори и по официални данни свободните места за военни се движат около 5000, а практиката показва, че реалната цифра може да е малко по-голяма.

Идеята липсата на войници да се компенсира с резервисти също се провали, тъй като няма желаещи и за резерва. 

Колко точно е числеността на Българската армия?

Към 1989 година числеността на армията е около 150 хиляди души. След 1998 година тя започва периодично да се свива.

Според различни източници на Меdiapool армията към момента се движи реално около 20 000 души. 

Игра с числа

Според Бялата книга за отбраната, изготвена в рамките на първия мандат на правителството на Бойко Борисов (2010 г), към тогавашния момент общата  численост на Въоръжените сили е била 44 100.

Във Въоръжените сили влизат и структури, който не са в числеността на армията – разузнаване, ВМА, военен университет, военна полиция и други. От тях военнослужещи на активна служба 34 700 или 78.7 % от общата численост, и цивилни служители 9400 души. 

Само българската армия към 2010 година е била с численост 34 500 души. От тях военнослужещи на активна служба 30 400 (88.1%) и цивилни служители 4100 (11.9 %).  

Планът бе численият състав на Въоръжените сили постепенно до края на 2014 г. да бъде намален общо със 7000 души, като военнослужещите на активна служба във Въоръжените сили да бъдат редуцирани с 5700 души, а цивилните служители – с 1300 души. 

Така Въоръжените сили на страната трябваше да бъдат не по-малка от 37 000, а само армията – по-малко от 26 000 души.  Планирано бе привличането на 3000 резервисти, които в кратки срокове могат да бъдат извикани на активна служба в Българската армия. Те обаче не бяха превлечени.

Така армията бе действително намалено, поне на документи. 

Трендът вече е нагоре 

В края на 2014 година обаче армията бе увеличена от 26 100 на 28 140 военнослужещи. Общата численост на въоръжените сили пък се вдигна от 37 100 на 39 560 души. 

Сега според Програмата за развитие на способностите до 2032 година, изготвена от екипа на военния министър Красимир Каракачанов, Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души, в това число 3000 души доброволен резерв. 

Това представлява леко увеличение на числеността на Въоръжените сили, в които освен армията, влизат всички останали хора в системата. 

Решението се обяснява с общата политика на министър Красимир Каракачанов, който е деятел за връщането и на задължителната казарма. 

Така и към момента не е ясно каква е реалната численост на армията. Различни източници, които потърси Меdiapool, смятат, че армията се движи малко над 20 000 души, като цифрата варира. 

Пропуснат шанс

Така въпреки че е ясно, че реалната численост на армията е по-ниска, програмните документи продължават да не го отразяват. 

Така задачите, които се поставят пред армията, се съобразяват с по-висока от реалната численост. 

През годините по някои поделения открито имаше недоволство заради недостатъчните кадри и увеличаващите се задачи. 

Прегледът на системата за националната сигурност и прегледът на отбраната бяха добра възможност да се отвори дебата колко е точно и колко трябва да бъде числеността на армията, но моментът бе пропуснат. 

Това обаче е лесно обяснимо, тъй като според „патриотичните“ възгледи армията трябва да е голяма без значение на реалността. Това обаче по-скоро води до нормативен хаос и сбъркани планове, отколкото да подхранва националното самочувствие. 

Автор: Никола Лалов

Източник: Medaipool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече