Николай Василев: България няма размах, визия и имидж

0

Държава с лош имидж не й трябва нито на еврозоната, нито на Шенген и не знам, ако България със сегашният си имидж кандидатстваше за членство в Европейския съюз дали щяха да ни приемат, или щяха да кажат, че може и без нас. Това заяви Николай Василев, бивш министър на икономиката, в предаването „Клуб Investor“ по Bloombergtv с водещ Ивайло Лаков.

„Едновременно като позитив и негатив разглеждам бюджетната ситуация на страната“, каза гостът.

„През миналата година нашата страна имаше най-големия бюджетен дефицит в последните години, а аз съм привърженик на балансираните бюджети, но това, което е позитивно е, че другите са по-зле от нас“.

По думите на Василев един от най-големите проблеми на Европа и по-скоро на западната и южната й част е, че са затънали в дългови дефицити от десетки години.

„Моята теза е, че ако имаме по-малък дефицит, ще имаме и по-малък спад на икономиката“.  

Гостът заяви, че за страната ни е добре това, че миналата година бе включена във валутния механизъм ERM II, но от тук нататък въпросът не е математически, а зависи изцяло от политическата воля.

 „При нас няма реформи от деня, в който влязохме в ЕС. При нас няма мащаб, няма визия, няма размах. Имиджът на България е такъв, че може и без България“.

Според Василев за страната ни сега е важно доброто управление на медицинската криза и пазене на бюджета.

„Държавата няма много големи проблеми. Страната се държа много добре бюджетно, чак то края на ноември имахме балансиран бюджет, но голямото харчене дойде през декември, но то не е за кризата и никой не разбра къде отидоха тези средства“ , каза гостът.

Според Василев също така Планът за възстановяване на ЕС е нещо като добавка към националния бюджет.

Източник: www.bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече