Защо Европа без Меркел е сред най-големите рискове за света през 2021?

0

Оттегленето на германския канцлер Ангела Меркел няма да сложи край на демокрацията в Европа. Това заяви Муджтаба Раман, управляващ директор за Европа в Eurasia Group, в предаването “В развитие” по Bloombergtv с водещ Делян Петришки.

“Армин Лашет е идеологически наследник на канцлера и нейно копие. Очакванията са той да запази и продължи статуквото от политическа гледна точка”, посочи Раман.

По неговите думи забележителни в управлението на Меркел са броят на кризите, с които тя се справи, както и начинът, по който ги преодоля.

“Наследството на Меркел е на прагматик, на човек, който е готов да постига консенсус и успява да го направи сред всички нации”.

Според Раман има голяма вероятност за червено-зелена коалиция в Германия след изборите през тази година.

“Това ще е правителство, което ще работи активно за зеления преход, фискалната политика ще е проевропейска… Като цяло това ще е положително за Германия и положително за Европа”.

Той посочи, че оттеглянето на канцлера се нарежда на девето място в класацията за 10-те най-големи риска за света през тази година според Eurasia Group, като сред останалите предизвикателства се нареждат ролята на САЩ в света, разпространението на ваксините и икономическото възстановяване.

Експертът очаква дебатът за Европа да протече до голяма степен в контекста на пандемията. Сред основните теми за Европейския съюз той изреди големите дългове, управлението на отношенията с Китай, темата за въглеродния данък и реакцията на САЩ, Зелената сделка, кризата в Италия.

Източник: www.bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече