Путин отвърна на „удара“: Нямам и никога не съм имал дворец

0

Опитват се да промият мозъка на гражданите, смята руският президент

„Нищо от показаното във филма на Навални не е било и не е мое, или на мои близки роднини. Филмът е компилация и монтаж,“ заяви руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос за разследването на руския политик Алексей Навални, зададен му по време на срещата със студенти във висши учебни заведения.

Путин уточни, че не е гледал филма, защото няма време. „Това се въртеше отдавна. Сега се появи удобен случай да го компилират и да се опитат да промият мозъка на гражданите“, добави той. И си послужи с реплика от „12-те стола“: „Скучно, девочки?“*

Опровержението на Путин се оказа контрапродуктивно, защото рязко засили интереса към филма на Навални. Тази сутрин го бяха гледали 80 млн. души, а след изявата на руския президент станаха 87 млн. Принос дадоха и други официални лица, включили се в кризисния пиар.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин призова журналистите да имат доверие на президента, а не на фейкове, предаде ТАСС. „Повярвайте, бил съм навсякъде, където президентът работи и изпълнява своите задължения. Но нито веднъж не съм видял да е посещавал това място“ (двореца в Геленджик).  После обясни каква е целта на филма според него: „Отдавна говоря, че президентът е институция, която се опитват да дискредитират. Ако успеят да разрушат президентския инструмент – с нищо няма да можем да го заменим, – ще последва разрушаване на страната“. След това изброи заслугите на Путин за отбранителната способност на Русия и за нейната силна позиция на международната арена, както и за ефективната борба с коронавируса.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че се подготвя нота до САЩ срещу американските интернет платформи, които според нея разпространяват фалшификати по адрес на Русия. Тя не назова специално ЮТюб, където върви филмът за двореца. „Обърнахме внимание на нашите американски колеги и ще им бъде изпратена съответната нота за участието на интернет платформите на американски компании – това са социални мрежи и видеохостинги – в разпространението на фейкове. Това не е единичен случай, а масово разпространение на фейкове“, каза тя пред телевизионния канал „Россия-24“.

Филмът, озаглавен „Дворец за Путин. Най-големият подкуп в историята“, твърди, че имотът струва 1,35 млрд. долара и е платен чрез участието на задкулисни приближени лица на руския президент от средите на олигарсите, които са се облагодетелствали от държавните богатства. Сред много посочени имена са Игор Сечин, шеф на руския петролен гигант „Роснефт“, и магнатът милиардер Генадий Тимченко.

Снимка: News.bg

Имотът, разположен на южното черноморско крайбрежие на Русия – край Геленджик, е 39 пъти по-голям от Монако и разполага с прилежащи лозя на около 7000 хектара. Самият дворец е с имперски разкош, като на железния му портал се вижда същият царски герб с орела, който е украсявал портала на Зимния дворец в Санкт Петербург. В него има и екстри, които не са идвали на ума на руските императори, като подземно хокейно игрище, тъй като днешният държавен глава обича да играе хокей. Охраната му е възложена на държавната Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Путин обясни, че никога не се е занимавал с бизнес, защото не му е интересно. Но като се оттегли, би се захванал с винарството, но не като бизнес, а като благородно занимание. „Имам съветник – Борис Титов, който е собственик на „Абрау Дюрсо“ – голяма наша компания с добра история, стигаща чак до княз Голицин. Когато спра да работя, може аз да му стана съветник. Но не като бизнесмен, а като специалист в областта на правото“, каза още Путин.

*В 34-а глава на „Дванайсетте стола“ Остап Бендер е във Васюки за шахматен турнир. Там той казва:

— Защо в провинцията няма никаква игра на мисълта? Ето например вашата шахсекция. Тя така се и нарича: шахсекция. Скучно, момичета! Защо всъщност да не я наречете ей така някак по-красиво, наистина по шахматному. Това би привлякло в секцията съюзната маса. Да бяхте нарекли вашата секция, да кажем, „Шахматен клуб на четирите коня“ или „Червеният ендшпил“, или „Загуба на качеството при печелене на темп“. Би било прекрасно! Благозвучно!

Идеята имаше успех.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече