Неудобният въпрос: Има ли недосегаеми за глобите на КАТ?

0

В началото на годината от МВР се похвалиха, как през 2020 г. били събрали 100 млн. лв. от над 1 650 000 водачи. Само дето от тези грандиозни числа изобщо не стана ясно колко от глобите са наложени с електронен фиш (EФ). А оттам и отговорът на следващия въпрос дали въпросните ЕФ „работят“ в посока дисциплиниране на водачите и намаляване на броя на жертвите и ПТП по пътищата, или са просто средство, да „съдерат още една кожа“ от поизтънелия финансов гръб на българския шофьор.

Особено интересно е също дали т. нар. рецидивисти на пътя попадат въобще в обхвата на ЕФ, тъй като в повечето случаи те карат скъпи фирмени коли и нямат проблем да си плащат глобите. А както знаем от Закона за движение по пътищата – когато превозното средство е собственост на юридическо лице – фирма, сдружение, фондация и пр., ЕФ се издава на законния му представител (управител, директор и т. н.). И ако той не е управлявал превозното средство, следва да посочи кой е бил водачът му към момента на нарушението.


С други думи – когато управител на фирмата е лице без правоспособност да управлява МПС и то не посочи реалния водач, извършил нарушението, как МВР прилага санкцията от закона, да отнема книжката като дисциплинираща мярка за 3 или 6 месеца на системните нарушители.

Смятам, че това е поредната вратичка в закона за хората с много пари и скъпи коли, която им позволява да карат безобразно, буквално плащайки си на други да „поемат“ вината им. И да остават ненаказани, докато… се обърне колата! Затова и лично изпратих въпроси до МВР по Закона за достъп до обществената информация и очаквам да ми отговорят какъв е броят на ЕФ, издадени на законни представители на юридически лица, колко от тях нямат правоспособност, за колко от тях са издадени повече от един ЕФ и др. Очаквам отговорите.

* Авторът е бивш депутат от 43-ото НС, работил по поправки в Закона за движение по пътищата.

Автор: Адв. Петър Славов

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече