Още на прага: В Украйна заведоха дело срещу Джо Байдън (ВИДЕО)

0

Наказателно дело за намеса в дейността на бившия генерален прокурор на Украйна е заведено и срещу Петро Порошенко

Две дела – срещу петия президент на Украйна (2014-2019 г.) Петро Порошенко и срещу новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън са били заведени в Украйна два дни след като встъпването в длъжност на американския държавен глава, потвърди адвокатът на Порошенко Игор Голован.


„На 20 януари тази година украинците, заедно с целия свят, наблюдаваха встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Байдън. Гледахме с големи надежди задълбочаването на сътрудничеството между нашата страна и стратегическия ни съюзник. По време на мандата на петия президент на Украйна Порошенко и тогава вицепрезидент Байдън, това сътрудничество беше много положително и полезно за нас “, заяви Голован на брифинга.

С известна радост – както виждаме сега – лицемерна радост, гледаха тази инаугурация и в офиса на действащия президент Владимир Зеленски. Защо казвам „лицемерна“? Защото на 22 януари, два дни след встъпването в длъжност на президента на САЩ, бяха заведени две нови наказателни производства, свързани с предполагаема намеса в дейността на бившия генерален прокурор на Украйна Шокин – от петия президент на Украйна Порошенко и настоящия президент на САЩ Байдън “, каза той.

„Кои са изпълнителите на тази провокация? Изпълнителите са едни и същи. Международно признатият агент на държавата агресор Андрей Деркач, Печерският съд и сегашното украинско правителство, което се манипулира от агентите на държавата агресор … Това е , те отново се опитват да унищожат стратегическото партньорство между Украйна и САЩ с подобни провокации“, обобщи Голован.

Украинската прокуратура до този момент не е съобщила официално информация за заведените дела. 

Миналата година украинският парламентарист Андрей Деркач пусна аудиозаписи от разговор, вероятно между Порошенко и Байдън, който се е състоял през 2016 г., когато Байдън беше вицепрезидент на САЩ. Твърди се, че на записа Байдън предлага на Петро Порошенко 1 милиард долара за оставката на генералния прокурор Виктор Шокин. Порошенко заяви, че записите са изфабрикувани.

Ето и видео по темата:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече