Надя Клисурска към управляващите: Провалихте се, но алтернатива има!

0

Остри обвинения за несправяне със социалната политика получиха управляващите от БСП в парламента. „Тази сряда министър Сачева гръмко и с фанфари ни представи, че правителството за тази година е предвидило цели 10 млн. лв. по националния план за сигурността за активна политика на пазара на труда и справяне с безработицата.

Най-елементарното сравнение показва, че през 2009 г. са заложени 190 млн. лв. по тази програма, а сега в разгара на кризата, тази сума е едва 83 млн. лв.По-важното обаче е, е сумата по тези политики от държавата намаляват над 4 пъти“, заяви Надя Клисурска в декларация от името на парламентарната група на социалистите.

163 хил. трайно са останали без работа в последната година, посочи още Клисурска и обвини управляващите в несправяне със социалната политика във всички приоритетни направления на правителството.

Деца, родители, пенсионери и хора с увреждания не получават нужната им помощ, каза още тя. „Производителността на труда е спаднала около два пъти. Не искам да говоря за ставката за нощен труд, която до вчера беше едва 25 стотинки, а сега левче. Хиляди избраха да живеят и работят в България“, каза социалистката.

Тя посочи, че липсва закон за детето и семейството, нито пък са направени промени в Семейния кодекс. Всяко четвърто дете е изложено на бедност и дори намаляването на населението не може да доведе до намаляване на бедността при децата. Ние предложихме справедливо решение, което прочетох и като ваш приоритет – преизчисление на пенсиите. Сега раздавате помощи, добави Надя Клисурска, цитирана от 24 часа.

За хората с увреждания бе създадено ново законодателство, чакало с години, а сега започнаха ревизии. За 2022 г. бе отложено създаването на Държавната агенция за хората с увреждания. Замразихте и коефициента, с който щеше да расте заплащането за личните асистенти. Всичко това е факт и шамар от министъра на социалната политика, заяви остро Клисурска и обвини, че провежданата социална политика в България е довела до повече бедност и напускане от страната на работещото население.

„Провалихте се, но алтернатива има“, каза още Клисурска и посочи, че БСП предлага пакет от мерки за младите хора. От БСП предлагат социални мерки като безплатни лекарства за децата до 14 г. и безплатни детски градини. „Социалната политика е кауза с грижа за хората. Тя изисква компетентност.

За 2021 г. освен всички предизвикателства има и възможност в България да се живее по-добре. Време е за промяна и колкото по-скоро, толкова по-добре“, заяви още соцдепутатката.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече