Ново: Германия препоръча ваксината на AstraZeneca само за лица под 65 години

0

Немският канцлер Ангела Меркел свика среща на високо ниво с производителите на ваксини срещу COVID-19 следващата седмица

Германската комисия по ваксините препоръча препарата на AstraZeneca да се използва само за лица под 65 години, тъй като няма достатъчно сведения какво е действието му при по-възрастни хора, съобщи Financial Times.

Комисията към института “Роберт Кох“ заяви, че ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, трябва да се използва само за “лица на възраст от 18 до 65 години въз основа на наличните данни за тяхното състояние. Понастоящем няма достатъчно данни за оценка на ефикасността на ваксината за лица над тази възраст“, казват учените.

Новината идва, след като във вторник Европейската агенция по лекарствата заяви, че ваксината вероятно ще бъде разрешена само за определена възрастова група. Вероятно обаче агенцията ще разреши ваксината да се използва за всички върастови групи, така че всяка държава-членка ще прецени дали да ваксинира хора над 65 години. 82-годишен човек от Оксфорд беше първият ваксиниран с препарата на AstraZeneca.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел е свикала за следващата седмица срещата на високо ниво с производителите на ваксини срещу COVID-19, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Причината е напрежението, възникнало заради бавното разпространение на ваксините в ЕС.

Снимка: „Ройтерс“

Меркел и представители на 16-те германски провинции се договориха да проведат среща на 1 февруари от 14 часа, съобщи правителственият говорител.

Представители на производители на ваксини и свързани с тях асоциации също ще вземат участие в тази дискусия, която ще протече под формата на видеоконференция. 

Белгийските регулатори започнаха разследване във фабриката на AstraZeneca близо до Брюксел по искане на Европейската комисия. ЕС иска да знае дали дозите, произведени на негова територия, са били пренасочени към Обединеното кралство или забавянето се дължи на производствен проблем, както твърди фармацевтичната компания. След преговори вчера с AstraZeneca, насочени към разрешаване на спора, здравната еврокомисарка Стела Кириакидис изрази съжаление за “продължаващата липса на яснота в графика за доставка“ и призова AstraZeneca да изготви ясен план за бързо доставяне на дозите.https://if-cdn.com/vGwIZW7?v=1&app=1

Първото посещение на служителите на белгийската агенция по лекарствата завърши в сряда във фабриката в Сенефе, съобщи белгиското министерство на здравеопазването. Взети са документи от завода и се очаква по-задълбочена проверка на съоръжението през следващите дни от експерти от Нидерландия, Италия и Испания. Говорител на министерството заяви, че проверката в завода в Сенефе, на 25 мили южно от Брюксел, е извършена, за да „се докаже, че забавянето на доставките наистина се дължи на производствен проблем в белгийския обект“. 

До март компанията трябваше да достави 80 млн. дози, но количествата бяха коригирани на 31 млн. дози заради проблеми с производството в завода. ЕК от своя страна постави под съмнение обяснението на компанията и поиска да знае дали дозите, произведени на територията на ЕС, са били пренасочени към Обединеното кралство през последните седмици. Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио казва, че компанията му ще положи всички усилия, за да достави дозите, но не е ангажирана по договор да направи това в определен срок. Той заяви още, че на Брюксел е отнело три пъти повече време отколкото на Лондон, за да подпише сделката, така че ваксините ще бъдат доставени първо във Великобритания. Компанията отказа категорично да компенсира недостига на доставки за ЕС с ваксини, направени в Оксфорд.

Милиони дози ваксини, предназначени за Великобритания, могат да бъдат блокирани до дни от ЕС като част от отговора на Брюксел на недостига на ваксини в държавите-членки, съобщи „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

Британското издание цитира изявление на Европейската комисия, според което ще бъде създаден нов механизъм за одобрение, който да даде на националните регулатори правомощието да отказват износа на ваксини. Подобно развитие на ситуацията може да породи загриженост относно доставката на ваксината на Pfizer / BioNTech, от която Великобритания е поръчала 40 милиона дози.

„При определени обстоятелства има възможност да не се разреши износът”, призна високопоставен служител.

Ако Великобритания разчита на произведените на нейна територия ваксини, постигането на стаден имунитет може да бъде отложено с близо два месеца, сочи доклад на компанията за анализ на данни „Airfinity”.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече