Мира Радева прогнозира: Слави може да издърпа чергата на Манолова и ”Отровното трио“

0

Ако младите хора се активизират и гласуват на парламентарните избори на 4 април, ще има вот анти-ГЕРБ. Това каза социологът Мира Радева. Според нея трябва да се наблюдават избирателите, ориентиращи се в последния момент. „Слави Трифонов може да издърпа чергата на Мая Манолова и Отровното трио“, допълни още тя.

Трябва да се наблюдават не твърдите електорални ядра, хората, които са решили за кого и как да гласуват. Истинското предизвикателство пред една кампания и нейният основен смисъл е да активизира онези граждани, които до последния момент променят мнението си и не са сигурни дали и как ще гласуват. Тези по-пасивни, по-отдалечени от политиката хора определят края на изборите“, обясни тя пред Радио „Фокус“.

Мира Радева посочи, че прогнозите са опасни при кратките периоди на предизборна кампания именно заради наблюдението на тази група избиратели, която става по-хаотична и по-непредвидима.

При нас кампаниите стават все по-кратки и основният фактор, който трябва да следим е кои са тези хора, които продължават да се колебаят и нямат оформено мнение, какви са като социален състав, обикновено това са млади хора. А по-активните, младите хора са бесни на тази ситуация и ако излязат да гласуват, много е вероятно да гласуват против статуквото. Ако тази група хора се активизира, това е вот анти-ГЕРБ, най-вероятно е да налее вода в мелницата на Слави Трифонов, който е много пасивен, а имено той ще спечели най-много от мобилизация на тези хора“, коментира експертът.

Другата възможност е при възрастните хора, които вероятно ще бъдат уплашени от пандемичната обстановка, а това би се отразило на резултатите на БСП, допълни Мира Радева. Затова за БСП е от голямо значение мобилизацията на възрастните.
Според Мира Радева ще бъде трудно малките партии да прехвърлят 4-процентната бариера, тъй като избирателите гласуват за онези, които имат шанс да влязат в парламента.

Източник: Радио „Фокус“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече