ОЛАФ: Има нарушения за милиони в поръчка за джипове на българското МВР

0

Еврослужбата препоръчва на ЕК да възстанови 6 млн.евро, а на българската прокуратура да разследва виновните

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите.

Това обяви в безпрецедентно официално съобщение службата, която е натоварена да се занимава с разкриването на измами и злоупотреби с европейски средства. Обичайно въпросната структура не коментира конкретни случаи и се задоволява с общи констатации и статистики. Сега обаче службата е конкретна в съобщение, озаглавено „OLAF препоръчва да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро след свое разследване на предполагаема злоупотреба със служебно положение в българско министерство“.

Освен, че препоръчва възстановяване на средствата, OLAF пише и, че трябва „да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството“. 

От съобщението става ясно, че разследването на OLAF е започнало през юли 2018 г. „след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по  споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи“. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. 
 
В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF, добавят от европейската структура.

OLAF установила, че МВР е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС, пишат от еврослужбата.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в  бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени  препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд, отбелязват още от служата

В съобщението се цитира и изявление по случая на Виле Итала, генерален директор на OLAF. Той заявява: „Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци“. 

Припомняме, че Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила. Тя е приключена през 2017 г. по време на служебното правителство на президента Румен Радев. Това съобщава през март 2019 г. тогавашният  зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов и настоящ депутат от ГЕРБ.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече