Прехвърляне на отговорности: Радев и ГЕРБ се засипаха с обвинения за скандала с евроджиповете

0

Шефът на ОЛАФ: Настоятелно призоваваме да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна

Президентът и ГЕРБ се хванаха за гушите и за скандала около разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са закупени стотици джипове.

„Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна „сензация“ бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата, твърдят от „Дондуков“ 2 и добавят: „Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи“.

Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора, твърдят още от президентството.

Не закъсня и реакцията на ГЕРБ. „Според съобщението на ОЛАФ, разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск“, твърдят в официална позиция от партията и добавят, че „промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ.

„Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд“, завършват от ГЕРБ.

Българската прокуратура е присъединила материалите, получени от ОЛАФ по случая с търга за стотици джипове на МВР, към вече образувано преди месеци дело за търговия с влияние, по което има обвинени две лица. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, разпространено часове по-рано

„На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи“, съобщават прокурорите. Именно тези материали са присъединени към делото за търговия с влияние. 

Прокуратурата не казва нито за кое дело за търговия за влияние става дума, нито кои са двете обвинени лица. „Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние““, посочват единствено те. 

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица, твърди още прокуратурата.

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. Това обяви ден по-рано в безпрецедентно официално съобщение службата, която е натоварена да се занимава с разкриването на измами и злоупотреби с европейски средства. Обичайно въпросната структура не коментира конкретни случаи и се задоволява с общи констатации и статистики. Сега обаче службата е конкретна в съобщение, озаглавено „OLAF препоръчва да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро след свое разследване на предполагаема злоупотреба със служебно положение в българско министерство“.

Освен, че препоръчва възстановяване на средствата, OLAF пише и, че трябва „да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството“. 

От съобщението става ясно, че разследването на OLAF е започнало през юли 2018 г. „след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по  споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи“. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. 
 
В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF, добавят от европейската структура.

OLAF установила, че МВР е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС, пишат от еврослужбата.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в  бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени  препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд, отбелязват още от служата

В съобщението се цитира и изявление по случая на Виле Итала, генерален директор на OLAF. Той заявява: „Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци“. 

Ден по-късно пред БНТ генералният директор на ОЛАФ Виле Итала обявява: „За да се справи българското Министерство на вътрешните работи с миграционния натиск, Европейската комисия се е съгласила министерството да се възползва от европейско финансиране, за да закупи 350 автомобила за всякакви терени, които да бъдат използвани от полицията за охрана на границите“.

Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. – декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията“, разясни Итала.

Той коментира, че парите не са похарчени целево и заради това трябва да бъдат върнати. И изрази тревога, че институция като полицията е станала жертва на такава „класическа“ измама.

„Всичко това означава, че парите – близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Манипулирането на обществени поръчки са класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия“, каза шефът на ОЛАФ. И призова прокуратурата ни да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

„Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци“, каза още Итала.

„Сега“ припомня:

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила. Тя е приключена през 2017 г. по време на служебното правителство на президента Румен Радев. Това съобщава през март 2019 г. тогавашният  зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов и настоящ депутат от ГЕРБ.

По думите му проверката на ОЛАФ е започнала в края на 2018 г. Обществената поръчка е за повече от 20 млн. лева. Високопроходимите автомобили са били доставени през миналата година и са разпределени по полицейските управления.

През февруари 2017 г. тогавашният служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов заяви, че има забавяне на сроковете по обществените поръчки за усвояването на отпуснатите на България от Европейската комисия 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск. Той обясни, че има риск част от средствата да бъдат загубени заради кратките срокове, в които трябва да се обявят обществените поръчки, да се избере изпълнител и да се сключи договор с него.

Спешната финансова помощ бе осигурена от ЕК през септември 2016 г., като по-голямата част от средствата бяха предназначени за охраната на границата. Автомобилите, от които 51 VW Tiguan и 290 Great Wall Hover, са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.

Че се проверява сделката с джиповете казва през март 2019 и тогавашния вътрешен министър Младен Маринов като отново се пояснява, че това е станало при служебното правителство. 
От прессекретариата на Президентството пък отговарят, че информацията е поднесена манипулативно и не отговаря на истината. Според тях процедурата е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършила след края на неговия мандат.

В понеделник  от президентството обявиха, че разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала. Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, твърдят от Дондуков 2.
Интересно е да се отбележи, че само преди десетина дни бе обявено, че прокуратурата е сключила споразумение за сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Споразумението е подписано от главния прокурор Иван Гешев и от генералния директор на ОЛАФ Виле Итала. С него се очаква двете институции да обменят информация и да си сътрудничат по дела.

ОЛАФ ще предоставя на прокуратурата и окончателни доклади от разследвания, свързани с България, както и препоръки на генералния директор на службата. Споразумението ще допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, за засилване на сътрудничеството в борбата срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях, обясниха от прокуратурата.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече