Ген. Мутафчийски призова медицински шефове „да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква“

0

Ако при втората вълна на коронавируса у нас през есента са били нужни 7 седмици, за да достигнем връх на броя заразени, сега това ще се случи значително по-бързо. За това предупреди на редовния брифинг на здравните власти началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Изходното ниво беше 35 заболели на 100 000 души. Сега стигнахме около 90. В момента e 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Едва ли имаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици“, посочи Мутафчийски.

По думите му, още към края на миналата и началото на тази седмица се е усетило, че „се случва нещо в болниците“, а в София, Кюстендил и други области „определено има събуждане“. Шефът на НОЩ отбеляза и че при смъртността така и не се е стигнало до плато и от 7,9 на 100 000 души като минимум, е започнала да расте.

Мутафчийски призова медицинските директори „да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква“.

Обърна се и към гражданите: „Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не ги прави безопасно място. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място, напротив – те са най-опасното място“. Добави и, че има много сигнали от граждани, „които са стъписани от това каква е ситуацията в зимните курорти и моловете“.

„Ако имате намерение да задавате въпроси кога ще се охлабват различни неща, може би тези въпроси няма да звучат много издържано“, подчерта ген. Мутафчийски.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече