Екипът на СЗО в Ухан докладва за неща, които никой още не е виждал

0

Екипът на СЗО, разследващ произхода на COVID-19 в китайския град Ухан, заяви тази, че е получил данни, „които никой не е виждал преди“ и че не е изключил възможността вирусът, причиняващ пандемията, де „избягал“ от лаборатория, съобщава „Дойче Веле“, цитирана от БГНЕС.

Виждаме нова информация и тя е добра, това е много ценен материал, който започва да ни помага да намерим правилните указания за този вирус“, каза д-р Питър Дашак, който е част от мисията на Световната здравна организация.

В интервю за британския новинарски сайт „Скай нюз“, Дашак споделя, че посещенията на място предлагат ценна информация, особено на пазара на морски дарове в Хуанан, където се появяват първите случаи на COVID-19. Ние сме на пазара, разглеждаме сами и задаваме въпроси, срещаме се с мениджърите на пазара, с продавачите, които са работили там, с хора в общността и им задаваме въпроси. Говорим с хора, които са събирали проби от почвата от пазара, които след това са били положителни “, обяснява Дашак.

„Има малки улики, които откриваме тук и там, сред големи количества данни„, подчерта той. „Те споделят с нас данни, които не бяхме виждали преди, които никой не беше виждал преди. Говорят ни открито за всички възможни пътища. Мисля, че всички членове на екипа биха казали, че вървим напред“, добави ученият, и добавя, че всички теории за произхода на вируса, включително че той е излязъл от лаборатория в Китай, продължават да бъдат актуални. 

Мисията на СЗО е чувствителен въпрос за Китай, който отрича да е отговорен за избухването на пандемията през 2019 г. и отне повече от година, за да разреши посещението на международни експерти.

Журналистите проследиха екипа до съоръженията с висока степен на сигурност, но както при предишните посещения, имаше малко пряк достъп до членовете на екипа, които в Китай дадоха оскъдни подробности за дискусиите и посещенията си до момента.

Четиричасовото посещение в Института по вирусология беше „изключително важна среща с персонала“ и „открита и откровена дискусия“, каза Дашак в Туитър. Институтът в Ухан разполага с няколко лаборатории с висока степен на сигурност, където изследователите работят с коронавируси и има най-голямата колекция от щамове в Азия, с 1500 различни екземпляра, според уебсайта му.

Източник: „СЕГА“/ БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече