Завръщането на „човешките права“: 5 причини да не се сърдим на Путин

0

В Русия опозиционерът Алексей Навални беше осъден на три години и половина затвор. Путин избра репресиите. Всички западни столици отхвърлиха присъдата. Но нека да не се размечтаваме, никой няма да се ядоса така лесно на Путин. Това е светът, който предстои, коментира френското обществено радио France Inter.

Всичко е казано в тази полузаплашителна, полусаркастична реплика на говорителя на Путин Дмитрий Песков: „Надявам се, че никой няма да направи глупостта да обвърже бъдещето на руско-европейските отношения със съдбата на един арестант.“ Или разбирайте: между нас има нещо много по-важно от хвърлянето на Навални в затвора.

Цинично е, но той е прав, никой няма да направи тази „глупост“. По причини, които са преди всичко икономически. Европа има нужда от Русия. Тя предлага пазар за агрохранителната промишленост, електрическо оборудване, транспорт. Може да ни предостави огромни количества ваксини сега, когато ефективността на руската „Спутник“ изглежда потвърдена. И преди всичко, има енергия: Москва има капацитета частично да регулира петролния пазар. И запасите от газ: Европа до голяма степен зависи от Русия, водещ доставчик на природен газ за 27-те.

Всички залагат на газопровода „Северен поток 2“: 1200 км, почти завършен тръбопровод, 10 милиарда инвестиции, участваха няколко европейски компании. И Германия, която няма друг избор в краткосрочен план, освен да доставя този руски газ. Ангела Меркел няма намерение да се отказва от него. И шефът на европейската дипломация Хосеп Борел признава: „Не е реалистично да се откажем от него“.

Китай е приоритетен противник

Освен зависимостта от газа, ние не дължим много на Русия, но не искаме да я превърнем и във враг. Ето защо всъщност няма да се ядосваме. Въпрос на приоритети.

Първо, Русия има властта и силата да предизвика неприятности по няколко международни въпроса: Сирия, където подкрепя режима на Асад; Либия, където подкрепя маршал Хафтар; Иран, с който новият президент на САЩ Джо Байдън иска да свърже възможно най-бързо нишките на преговорите.

Да се ​​разсърдим твърде много заради Навални би означавало да рискуваме руски репресии по всички тези въпроси.

И второ, трябва да се съсредоточим върху основния противник, който сега е Пекин. Търговски, военен, технологичен съперник, „системен“ съперник, според думите на Вашингтон и Брюксел. Идеята е преди всичко да не се тласка Москва в обятията на Пекин, а да се държи близо до този „общ европейски дом“, за който Михаил Горбачов говори преди 30 години по време на разцвета на Съветския съюз. Не можем да водим всички битки едновременно.

Така че няма излишен фронт с Москва. Потвърждава го още този следобед съобщението на Вашингтон за подновяването на договора за нов старт с руснаците за ограничаване на броя на ядрените бойни глави.

Завръщането на „човешките права“

Разбира се, има малко лицемерие: осъждаме задържането на Навални, но само на думи. Западните прессъобщения след оповестяването на присъдата бяха във вихъра си: Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Антъни Блинкен, новият шеф на американската дипломация. Всички се изказаха в защита на правата на човека в Русия. Това може да изглежда лесно отстрани, особено когато се знае, че няма да предизвика нищо конкретно, но не е напълно лишено от смисъл.

Първо, това може да бъде малък защитен щит за Навални, малка животозастраховка за предотвратяване на по-нататъшно отравяне. Това е начин да си вземеш отсрочка, в очакване на по-добри дни. Путин няма да е вечен. Вътрешният конфликт в Русия няма да изчезне и в рамките на руската власт винаги е възможно изравняване на резултатите.

И накрая, акцентирането върху правата на човека има предимството да актуализира това понятие. То излезе от мода през последните години. Тръмп не се интересуваше от тези неща. И дори в Европа, включително в рамките на френската дипломация, терминът „човешки права“ беше изчезнал от пейзажа.

Изправени пред аферата Навални, а също и пред други проблеми като уйгурите, западняците присвояват концепцията, може би с неохота, но въпреки това я присвояват. Това само по себе си е малко събитие. С изключение на това, че за да бъдеш истински достоверен по въпроса за правата на човека, трябва да започнеш с почистване на собствените си съюзници, от Саудитска Арабия до Египет.

Автор: France Inter

Източник: News.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече