Политолози прогнозират: Избори 2021 – страх, безразличие и ниска избирателна активност

0

Тези избори ще бъдат в една неестествена, феноменална среда под знака на Ковид бедствието. В един момент виждаме как политиката и Ковид-19 взимат връх, те обсебиха целия ни живот. Водят до определени социално-психологически нагласи, оттам влияят върху икономическите усещания, очакванията към властта и определено по този начин завършват в някакви политически нагласи. 

Това заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на „Денят ON AIR“.

И допълни: „Всеки е засегнат в някакъв план, така че страхът е водещият, той е определящ за средата. Не забелязваме толкова политическа апатия, колкото един страх.“

„Много е важно да отчетем какви ще бъдат резултатите от тези избори. Обществото заявява, че го владеят нестабилни нагласи“, коментира Андреева.

По думите ѝ следващият парламент ще бъде с много слаба власт на управление за сметка на опозицията, която ще е силна.

„Затова после всички ще гледат президентските избори“, добави политологът. 

„Освен партийната война, тече и войната с Ковид-19. Много е важно кой ще спечели битката с Ковид – както в кампанията ще е важно, така и за управлението“, посочи Цветанка Андреева.

Според нея част от сценариите, които се чертаят отсега, са на президентската институция и на Радев: „Той се ситуира като част от предизборната кампания“.

„Вдясно виждаме радикални разкъсвания, българското демократично пространство трябва да се научи да се реформира, не да се създават партии“, посочи политологът.

А социологът доц. Антоний Гълъбов коментира пред Bulgaria ON AIR, че политическата кампания ще бъде кратка и агресивна, а партиите не са имали необходимото време да свършат това, което е трябвало.

„Онова, което трябваше да направят политическите партии, е да превърнат протестната енергия в в готовност за участие в избори. Само че това не се случи. Онова, което ми се струва най-интересно, е в каква посока ще тръгне протестният вот. Няма протестен вот при ГЕРБ, при БСП обаче има. ДПС успя да се пребори с вътрешното си напрежение и като че ли ще излезе по-мобилизирано. Между ОП и „Има такъв народ“ тече някакъв процес на преливане на интерес“, каза доц. Гълъбов.

По думите му нищо съществено радикално няма да се промени: „не апатия, а безразличие и ниска избирателна активност“.

„Българското общество няма общи цели, няма обща енергия, която да бъде генерирана, това означава, че такова ще бъде и представителството в парламента“, подчерта социологът.

„Крехката надеждата на господин Радев, че може би ще успее да назначи служебно правителство, което да го преизбере, няма да се случи“, отбеляза събеседникът и добави, че парламентът ще е динамичен.

„Време е да се разбере, че от едната страна са политиците, а от другата страна активни, не протестиращи, а активни граждани, хора, които да готови да участват в процеса на взимане на решения“, уточни доц. Гълъбов.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече