Мениджърката на Скатов: Цял участък не е бил обезопасен, правили са въжета с дрехите си

0

Правителството плати за транспортирането на тялото на загиналия под К2 алпинист

При експедицията по изкачването на хималайския връх К2, пре която загина българинът Атанас Скатов, а още трима алпинисти останаха завинаги в снеговете на планината, е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен. Това наложило участниците да направят въже с плат от дрехите си, информирала мениджърката на Скатов Мария Илиева по време на среща с премиера Бойко Борисов в сряда. На нея е било решено правителството да транспортира тялото на Скатов да България, тъй като застрахователя отказва да стори това засега, а всеки ден престой на тленните останки на алпиниста в Исламабад носи нови разходи.

Илиева е заявила, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже.

Още в първите часове след падането на Скатов на 5 февруари, на връщане от Лагер 3 към базовия лагер, след неуспешен опит за покоряване на изключително трудния връх в зимни условия, самите организатори съобщиха, че това е станало при скъсване на въжето. След това започнаха да твърдят, че въжетата били съвсем нови, а Скатов при прехвърляне не се е закачил. Още преди инцидента с българина обаче имаше информации от участници в експедицията, че въжетата по маршрута се късат. Имаше оплаквания и за недостатъчно палатки за алпинистите.

Снимка: Mediapool.bg

Според официалните документи за смъртта на Скатов причината е скъсано предпазно въже е причината. В документа от болницата пише, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Той е бил с тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв.

Преди ден един от най-успешните и опитни български алпинисти Николай Петков критикува остро организирането на голяма комерсиална експедиция за зимното изкачване на К2, което доскоро не бе правено.

„Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече „изгладнели“, поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили – независимо какъв ще бъде изходът от експедицията – за тях е било важно да има приходи“, коментира Петков. Според него изчакването на върхове по предварително осигурени от шерпите маршрути и с осигурен кислород не е постижение в алпинизма.

Българският консул в Исламабад е получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки, съобщиха от правителствената пресслужба след срещата с мениджъра на Скатов.

„Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас. Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите“, пишат от Министерския съвет. Каква е сумата не се посочва.

„Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, казал Борисов по време на срещата, в която са участвали и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече