Управляващите дадоха на ревизорите по-големи правомощия и повече работа

0

Правителството одобри промени в Закона за държавната финансова инспекция

Контролът върху харченето на публични средства да бъде затегнат, а Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) да получи по-големи правомощия, предвиждат законови промени, одобрени днес от правителството. Вносител на измененията в Закона за държавната финансова инспекция е Министерство на финансите.

Основната цел на законовите промени е държавната финансова инспекция да стане по-ефективна и с по-голям обхват, става ясно от мотивите към законопроекта. В момента годишните планови проверки на АДФИ се извършват само на възлагането и изпълнението на обществените поръчки. Другите случаи, при които се правят финансови инспекции в бюджетни организации или в държавни и общински предприятия е при сигнали за нарушения, по искане на Министерския съвет, на министъра на финансите или на прокуратурата.

С промените се предлага планово всяка година да се проверява финансовата отчетност на министерства, агенции, общини и държавни и общински предприятия, без да има съмнения за нарушения. Освен това инспекторите на АДФИ по своя инициатива ще може да проверяват цялостната дейност на едно ведомство, а не само проблема, заради който е издадена заповедта за инспекция. Сега много често инспекторите установяват факти и обстоятелства, които сочат за различни нарушения, но те са извън поставените със заповедта задачи, и това им връзва ръцете да доведат проверката до край.

В мотивите към законопроекта се посочва, че действащата в момента административна глоба от 200 до 2000 лв. не е променяна повече от 6 години и трябва да се завиши. Публичните средства, които се разпределят и разходват с всяка година се увеличават в стойностно изражение, увеличава се и регулацията на този вид отношения, насочена към възпиране на участниците от непровомерни действия и злоупотреби, а в същото време санкциите за подобно неправомерно поведение остават непроменени, се казва в мотивите. В законопроекта обаче не е посочен нов размер на глобата.

Заради противоречивата съдебна практика изрично се посочва в проектозакона, че на фирми и физически лица, получили финансова облага без правно основание, също ще се търси имуществена отговорност.

ПРОВЕРКИ

През последното тримесечие на 2020 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са приключили 116 финансови инспекции, съобщават от ведомството. 

От  октомври до декември 2020 г. са проверени 546 обществени поръчки на обща стойност 333,407 млн. лв. По този показател АДФИ отбелязва почти двоен ръст в сравнение с периода от юли до септември, когато са проверени 261 обществени поръчки в размер на 156,683 млн. лв. 

По време на финансовите инспекции са съставени 316 акта за административни нарушения, като предното тримесечие броят им е бил 200 акта. Открити са нередности при разходването на публични средства е на стойност 287 065 лв., което е с 30% по-малко в сравнение с предходния период.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече