ЕК ни посочи с пръст: Икономиката на България ще изостане от другите в ЕС

0

Големият риск за възстановяването на Европа е плановете за ваксинация да се забавят, смята Брюксел

2021 г. се очертава лоша за България – икономиката ни не само няма да стопи част от дистанцията с по-богатите в ЕС, но дори ще изостане още. Това излиза от новата прогноза на Европейската комисия, представена днес. Брюксел очаква тази година ЕС като цяло да постигне 3.7% ръст, в частност страните от еврозоната да отчетат 3.8%, а България да увеличи брутния си вътрешен продукт само с 2.7 на сто. Това означава, че икономическата ножица между нас и по-развитите държави ще се разтвори допълнително.

Утешително е, че ЕК прогнозира ускоряване на развитието на България през 2022 г. Тогава икономиката ни ще постигне 4.9% – сравнително висок резултат, който от години не сме виждали, но пък е логичен на фона на спада заради пандемията през 2020 г. В същото време за ЕС и за еврозоната догодина се очакват ръстове под 4% (съответно 3.9 и 3.8%).

В същото време и през тази година, и през следващата, цените в България ще се качват по-бързо.  Прогнозите на ЕС сочат, че у нас през 2021 г. инфлацията ще е 1.7% – при 0.3% средно за страните в еврозоната. Тези данни имат особено важно значение за страната ни, тъй като ниската инфлация е едно от условията за членство в еврозоната. София си е поставила за цел приемането на еврото през 2024 г., но е твърде възможно и тогава цените у нас да растат по-бързо и това да се окаже препъни-камък. 

РИСКОВЕ

ЕК отбелязва, че икономическият ритъм в ЕС следва развитието на пандемията – pacтeж пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2020 г. и свиване на икономическата активност през последното тримесечие – в резултат на новата вълна и на затягането на мерките срещу вируса. По тази причина се очаква и слабо представяне на страните от ЕС през първата четвърт на 2021 г., а напролет да започне икономическо възстановяване, което да набере скорост през лятото – в синхрон с нaпpeдъĸa нa пpoгpaмитe зa вaĸcинaция и отпускането на пpoтивoeпидeмичнитe мepĸи.

В прогнозата си Брюксел изтъква, че пaндeмиятa мoжe дa ce oĸaжe пo-ycтoйчивa и дори пo-тeжĸa в ĸpaтĸocpoчeн плaн, а също и че е възможно плановете за масово ваксиниране да се забавят. Това означава, че разхлабването на ограниченията ще се отложи и това ще се отрази на бизнеса с всички негативни проявления – трупане на загуби, фалити, скок на безработицата и т.н.

Автор: Ребека Борисова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече