Костадин Паскалев: Има скандал между Борисов и Дончев, затова Марияна Николова отговаря за изборите

0

Здравословно е ГЕРБ да постои в опозиция – две – три, четири години. Има скандал между Борисов и Томислав Дончев, затова Марияна Николова отговаря за изборите. Бавно и поетапно България върви към авторитарен стил на управление. Имало скандал в ГЕРБ между Бойко Борисов и Томислав Дончев, но авторитаризмът в партията го потулва.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият вицепремиер, а сега член на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев.

Той обясни тезата си, като обърна внимание, че управляващата партия не се опитва да убеждава, а чрез пропаганда налага тезите си.

Първият и основен признак на едно авторитарно управление е когато изпълнителната власт доминира над законодателната и влияе в съдебната власт. Ние категорично имаме тези показатели.

Второ – много съществена характеристика е тогава, когато съответната управляваща партия или група не се опитва да постигне обществено съгласие, а налага тезите си чрез пропаганда. Ние сме свидетели, че председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов категорично отказва да участва в каквито и да било дебати. Чуваме само неговите прессъобщения от Министерския съвет или респективно от джипката. Това е много показателно, че ние ме заменили политиката, обсъждането и важните решения с подобни пропагандни елементи“, каза Паскалев.

Друга характеристика на авториталната държава е корупцията, посочи Паскалев.

Има корупция при строителството на магистралите. Със сигурност се строи с 50% по-скъпо, отколкото е реално, каза Паскалев, който е бивш министър на регионалното развитие и строителството.

Публичният ресурс се разпределя от джипката на Борисов, посочи той.

По думите му проблемът се корени в Закона за обществените поръчки. „Безумие е да кажем, че ще преместим реакторите от АЕЦ „Белене“. Това е трудна и тромава процедура. По тези въпроси трябва да има съгласие в обществото. БСП ще търси такова съгласие“, подчерта той.

„Има персонална отговорност и тя трябва да се носи“, допълни социалистът.

Дали левицата е в кондиция, ще се разбере съвсем скоро – на изборите, каза още той.

В такива условия се търсят врагове, СДС вече ни обяви за „прокремълска партия и голяма заплаха“, посочи бившият вицепремиер.

„Ако БСП е силна, трябва да иска да се обедини с всички срещу авторитарната власт в държавата“, убеден е Паскалев.

На въпрос защо никой не иска да се обединява с БСП, Паскалев отговори: „Може би проблемът е и в БСП. Първо всички трябва да се обединят и след това да се търсят общи политики“. 

„Не е полезно БСП да влеза в управление с ГЕРБ. След толкова години в управление, е добре ГЕРБ да посети като опозиция“, отговори на въпрос на водещата Паскалев.


Плоският данък беше приет по времето на Станишев, но под натиска на НДСВ и с подкрепата на ДПС, припомни той.


На никоя българска политическа партия, българския народ не трябва да вярва на 100%, трябва да ги контролираме.

От момента, в който се намираме в COVID криза няма адекватна политика в България, няма такава и в БСП. Полезно е за ГЕРБ да постои в опозиция. Това ще е един вид оздравителен процес, смята Костадин Паскалев.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече