Колекторски фирми на ръба на закона принуждават длъжници да запазят дълговете си

0

От 2 юни тези задължения би трябвало да отпаднат заради изтекла 10 годишна давност

Фирми за събиране на дългове се опитват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отказват от правата си за ползване на новите законови текстове за 10-годишната погасителна давност, алармира експертът Десислава Николова от бизнес портала “Моите пари”. Новите норми в Закона за задълженията и договорите влизат в сила от 2 юни и предвиждат тези задължения да се отписват при изтекла 10 годишна давност. Адвокатурата в момента оспорва пред Конституционния съд дали новите норми да важат само за бъдещи задължения или и със задна дата за заварените.

Погасяването по давност обаче не става служебно, а трябва да се подаде искане до съда. Механизмът, който се предлага, е подтикване на длъжници да подписват споразумения, с които признават дълга, каза Николова. Тя посочи, че ако длъжникът подпише документите, няма да има право да се възползва от новите текстове.

Събирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на длъжниците, предупреди Николова и посъветва хората в подобна ситуация или да не подписват никакви документи, или да потърсят съвет на адвокат.

Засега от колекторските компании или техни браншови сдружения няма официална позиция по въпроса.

Според приетите текстове с изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Това значи, че след изтичането на срока от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последици от факта, че не са погасили задължението си, а кредиторите им губят парите си завинаги. 10-годишният срок няма да тече единствено по време на съдебния процес срещу длъжника за установяване на вземането.

За вземане, за което не е заведено нито съдебно, нито изпълнително дело, се въвежда правилото, че абсолютната давност ще започне да тече от деня, в който то е станало изискуемо. Ако вече има висящо съдебно дело – от момента на влизане в сила на акта, с който вземането е признато. А ако за дълга вече има изпълнително дело – давността започва да тече от деня на първото действие по изпълнението.

Адвокатурата оспори пред Конституционния съд действието със задната дата на въведената през ноември миналата година 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на физическите лица. Текстовете влизат в сила на 2 юни 2021 г., но КС ще трябва да реши дали те ще важат за заварените дългове, както приеха депутатите, или ще действат само за нови задължения, които предстои да се натрупат след 2 юни.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече