Бившият рефер Антон Генов осъди прокуратурата за 40 000 лв.

0

Той получава обезщетението за незаконно обвинение в длъжностно престъпление и принуда

Бившият международен футболен рефер Антон Генов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за причинените му морални вреди от воденото срещу него дело за длъжностно престъпление и принуда. Това е решил Евгени Георгиев от Софийския градски съд (СГС), съобщи „Лекс“.

Искът на Генов срещу прокуратурата бе за 150 000 лева. Той заведе делото по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), след като преди две години беше окончателно оправдан за извършено длъжностно престъпление и принуда. След като приключи кариерата са на футболен рефер, Генов, който има диплома за ветеринар, стана шеф на Областната дирекция за безопасност на храните в София.

През 2017 г. прокуратурата го обвини, че като шеф на дирекцията е наредил проверки във фирми за изкупуване на отработена мазнина от заведения, която е основна суровина за производство на биогориво.

Обвинението твърдеше, че по този начин Генов нарочно е атакувал конкуренти на друга фирма от сектора, в която по онова време работел синът му и в резултат на това са били иззети големи количества мазнина от потърпевшите. Освен това бившият рефер беше обвинен, че е направил опит да принуди управителка на фирма от бранша с чуждестранен собственик да не развива дейност в София.

Още през 2018 г. градският съд го оправда, а в началото на 2019 г. присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд и прокуратурата не я протестира. Миналата година пък Върховният административен съд възстанови Генов на поста му в агенцията по храните.

В иска си по ЗОДОВ пред градския съд Генов пише, че делото срещу него е било отразявано в медиите и е преживял силен емоционален стрес, чувствал се унизен, бил разтревожен и се изолирал. Той поиска и 15 000 лева обезщетение за имуществени вреди, защото е бил уволнен заради обвинението и е останал без работа 17 месеца, а получил обезщетение само за шест. В тази част обаче искът му е отхвърлен изцяло, като софийски градския съд приема, е претърпял само морални вреди от воденото дело.

„Съдът приема, че доброто име и честта на Антон Генов са били накърнени от широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение. Разгласяването на недоказани твърдения на прокуратурата, включително и пред национални медии, е довело до по-интензивно засягане на доброто име на Антон Генов от обикновените случаи“, пише в решението си съдия Георгиев. То не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Генов е поредният обвинен от прокуратурата, а след това оправдан, който осъжда държавното обвинение за вреди. Като по правило – колкото по-шумно е било наказателното преследване, толкова по-стабилно е и присъденото обезщетение.

В последните години прокуратурата скри от отчетите за дейността си сумите, които плаща като обезщетения. „Сега“ обаче направи проучване на всички дела по ЗОДОВ, водени срещу прокуратурата през 2019 г. и до август 2020 г. и установи, че всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради лошата работа на прокуратурата. От началото на 2019 г. до 5 август 2020 г. държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лв. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече