На изпроводяк: ГЕРБ и ДПС подсигуриха БГ паспорти на 60-70 чужди инвеститори

0

Иначе държавата може да бъде съдена за отнети права и всяко обезщетение ще е минимум 1 милион, алармира депутатът Йордан Цонев

Парламентът одобри окончателно в петък промени в Закона за българското гражданство, с които се позволява на ограничен кръг от богати чуждестранни инвеститори – около 60-70 души, по думите на вносителите, да кандидатстват за български паспорт. Първоначалното предложение дойде от депутата от ДПС Йордан Цонев и в пленарната зала получи пълната подкрепа на ГЕРБ, пише „СЕГА“.

Разпоредбата засяга хора, които са получили право на постоянно пребиваване у нас, защото са вложили в страната над 1 000 000 лв. или са увеличи инвестициите си с такава сума чрез придобиване на акции в български търговски дружества, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни договори, или са вложили толкова пари в лицензирана кредитна институция в България за срок от поне 5 години. Такива лица ще могат да подават молби за българско гражданство. Условието е да са получили разрешението за постоянно или дългосрочно пребиваване преди минимум 5 години, да не са разследвани или осъждани от български съд, и да разполагат с доходи, с които да се издържат. Трябва също така да са поддържали направената инвестиция поне 5 години. Ако успеят да придобият български паспорти, членовете на семействата им също ще имат правото да кандидатстват за такива.

„Мисля, че текстът е съгласуван на това предложение. Може би председателят на комисията трябва да каже”, подкани Йордан Цонев колежката си от ГЕРБ Анна Александрова, която оглавява парламентарната правна комисия. „Направеното предложение е съгласувано с министерството на правосъдието, министерството на икономиката, МВР, ДАНС и смятаме, че трябва да бъде подкрепено”, потвърди Александрова.

ДПС: Става въпрос за „инвестиционното гражданство“

„Искаме разяснения, искаме да знаем какви текстове са това”, обърна се към нея депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Хората на Красимир Каракачанов, след поредицата скандали около раздаването на българско гражданство от близки до партията им кадри, станаха особено чувствителни по темата.

Мотивите изложи вносителят Йордан Цонев. „Предложението обхваща само инвестиционното гражданство. Само онези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние на 5 години, без да я изтеглят, и предложението цели, тъй като те имат права да кандидатстват – получили са вече постоянно пребиваване, цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат”, обясни депутатът от ДПС.

Той предупреди, че ако не се приеме предложението, българската държава ще се изложи на риска от съдебни дела: „Кръгът е около 60-70 инвеститора, които, ако тръгнат да ни съдят, размерът на едно обезщетение ще е минимум 1 милион. Искаме да предотвратим тази възможност.”

ВМРО: Това е продажба на гражданство

Новата разпоредба беше одобрена без проблем. От ВМРО порицаха приемането й. „Дълго време се говореше за продажба на паспорти и на гражданство. Днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство. Гласувах против, защото това по своята същност е продажба на гражданство”, заяви депутатът Милен Михов. Той намекваше за анкетната комисия, създадена в парламента, която трябваше да проучи твърденията в медиите за „подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани”. Тази комисия се оглавяваше именно от Йордан Цонев.

И още възможности

Депутатите приеха още, че чужди инвеститори ще могат да придобиват българско гражданство по натурализация, ако пребивават постоянно от поне година и са удвоили направената инвестиция или са вложили поне милион в българско дружество, което осъществява приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Със същата възможност ще разполагат и онези, вложили поне 500 000 лв., пребивават поне от година, увеличили са направената инвестиция до поне 1 000 000 лв. и са разкрили минимум 20 работни места.

Направиха се и допълнения в Закона за чужденците. С поправките се позволява резрешение за продължително пребиваване да получават чужденци, които разполагат с удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект (т.нар. „Стартъп виза”) и са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество с капитал от поне 1 000 000 лв., от които притежават не по-малко 50 на сто.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече