Заради нестихващата битка с Ковид-19: Европа започва да размисля за „АстраЗенека“ и възрастните

0

Германия преосмисля решението да се дава „АстраЗенека“ само на хора под 65 г., за да не се стига до прахосване на ваксини

Белгия може да започне да ваксинира хората на възраст над 55 г. с „АстраЗенека“ в опит да рестартира силно критикуваната си ваксинационна програма, съобщи „Гардиън“. Белгия е една от няколко държави в ЕС – заедно с Германия, Франция, Полша и Италия, които дават тази ваксина само на по-млади хора заради липсата на данни за нейната ефикасност при по-възрастните от клиничните изпитвания.

Кадри на празни ваксинационни центрове и съобщения за недокоснати доставки по хладилниците обаче предизвикаха порой от възмущение за бавния напредък в имунизирането на населението.

Белгия е сред най-тежко засегнатите от COVID пандемията европейски държави. Положението продължава да се влошава – увеличението на хоспитализациите в последната седмица е 44%. Само 6.96% от населението е ваксинирано при 30.14% във Великобритания. Средното ниво на имунизация в 27-те членки на съюза е 7.26%.

Снимка: БГНЕС

Федералният министър на здравеопазването на Белгия Франк Ванденбрук съобщи, че правителството ще се консултира в сряда с водещите си учени и регионални лидери за стратегията и оперативните проблеми. „Искам да рестартираме ваксинационната кампания. Имахме проблеми, които трябва да бъдат решени и които са недопустими. Имаше недопустимо забавяне“, коментира Ванденбрук. Според него, „ако можем да поставяме „АстраЗенека“ на всички, ваксинационната кампания ще стане по-опростена и директна“.

Наскоро данни от реална ваксинационна кампания – тази в Шотландия, показаха много високо ниво на ефикасност на „Пфайзер/БиоНТек“ и „Оксфорд/АстраЗенека“ сред по-възрастното население. При хората над 80 г. се наблюдава 81% намаление в хоспитализациите. Въпреки че изследването няма за предмет да установи разлики между двете ваксини, резултатите и при двете са сходно добри, отбелязва „Гардиън“.

Здравните регулатори в Германия също смятат да увеличат натиска за преосмисляне на решението да се дава „АстраЗенека“ само на хора под 65 г., за да не се стига до прахосване на ваксини. В понеделник премиерите на провинциите Бавария и Саксония представиха план, според който всеки на възраст на 18 и повече години ще се ваксинира с „АстраЗенека“ в огнища на COVID-19 по границата с Чехия.

Заради трудностите да се напаснат ваксини и възрастови групи, Германия е оползотворила едва 15% от запасите си с ваксини на „АстраЗенека“. Премиерът на Баден-Вюртемберг също обяви през уикенда, че подкрепя премахването на приоритетните групи за ваксината на Оксфорд. „Не можем да си позволим ваксините да залежават“, коментира Винфрид Кречман.

Тези въпроси интересуват и България, тъй като правителството преговаря с Германия и Франция да ни предоставят ваксини назаем заради несполуките с нашите доставки. У нас „АстраЗенека“ се поставя на всички, без значение на възрастта. Нещо повече – това е единствената широко достъпна ваксина, като „Пфайзер“ и „Модерна“ се пазят за изборната администрация заради липса на време до изборите.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече