Ковид-19 vs икономиката: Ако имате 1000 лева, най-важното е да си ги пазите

0

Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките, което се отразява сериозно дори на най-силните икономики в Европа. 

„Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза – България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия“, обясни икономистът проф. Красимир Петров пред Bulgaria ON AIR.

Лично той очаква икономиката да бъде в стагнация – „ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация“.

Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки – да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата потънал в дългове, това е катастрофално“, подчерта проф. Петров в студиото на „България сутрин“.

По думите му е особено подходящ момент, след като „цените на имотите са надути и опипваме върха на балона“, да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.

Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма“, обясни икономистът.

Той посочи още, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите, стана ясно от думите на експерта.

Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата“, отбеляза проф. Петров.

Ваксините няма да повлияят на нашата икономика, без значение дали сме масово ваксинирани или не. Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди, изтъкна още той.

„Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве“, каза за финал на разговора проф. Петров.

Източник: Bulgaria ON AIR

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече