Светослав Малинов: Има пряка връзка между корупцията, ниските доходи и неефективната съдебна система

0

„От сега предупреждавам, че ще има коалиции и то тежки и непопулярни. Трябва всички да се готвим за тях, дори и психически. Трябва да се снабдим с по-голяма толерантност, защото тези, които успеят да направят коалиция, ще трябва да направят компромиси. Тези, които са тръгнали без компромиси, ще свършат извън властта. В този смисъл самите избиратели трябва да са по-толерантни към лидерите, а лидерите да са максимално откровени с избирателите“.

Това каза ръководителят на катедрата по политология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш евродепутат доц. Светослав Малинов пред „Фокус“.

Няма защо да крием, че ни предстоят много неприятни сцени след изборите, но те ще са по силата на народния вот. Хората няма да дадат гласове за чиста и неопетнена коалиция и е добре да го знаем от сега“.


Доц. Светослав Малинов изрази надежда след изборите партиите да направят коалиционно споразумение, което да може да прочетем всички. България има горчив опит с коалициите и е време да има такава, която да изчисти тази дума.


Той коментира и проблема с ниските доходи у нас. Малинов обясни, че той е свързан с начина, по който се управляват българските публични финанси. По думите му има пряка връзка между корупция и ниски доходи, неефективна съдебна система и по-малко инвестиции.


„Много пари ще се спестят и ако се изоставят определени абсурдни проекти като АЕЦ „Белене“ например. Ако парите, които са насочени на там, отидат във вътрешната политика, ще се получи възможност за увеличаване на доходите“, обясни той.


Доц. Светослав Малинов обърна внимание, че днешните възможности са много големи, заради европейските политики и финанси. Надеждата, че ако България се управлява по-добре и корупцията се намали, ще има повече пари, не е напразна, каза още политологът. Той изрази надежда, че това можем да го видим след изборите.

Източник: Агенция „Фокус“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече