На дневен ред: Кой печели милиарди от ваксините?

0

Ваксините срещу COVID-19 отварят глобален пазар за десетки милиарди долари. Сред големите печеливши от пандемията например са две много различни американски компании – „Модерна“ и „Пфайзер“. И двете таксуват защитата на един човек с две дози по над 30 долара. Но докато „Модерна“ е млада фирма, основана преди 11 години, никога не е била на печалба и преди пандемията имаше едва 830 служители, то „Пфайзер“ съществува от 1849 г., миналогодишната й нетна печалба е 9.6 млрд. долара и има почти 80 000 служители.

Други производители, като британско-шведската „АстраЗенека“ и американската „Джонсън&Джонсън“ са обещали да предоставят ваксините си на производствена цена, без да калкулират печалба до края на пандемията. Дали ваксините ще се окажат златна мина и в бъдеще зависи от това как ще се развият следващите месеци – те ще покажат дали това ще е еднократна ваксина като тези, които ни поставят в детството, или ще е като грипната ваксина и ще трябва редовно да се подновява. Едно е сигурно – производителите ще спечелят милиарди. „Гардиън“ прави преглед на печалбите, цената на акциите и перспективите пред фирмите, които произвеждат ваксините ни.

1. „Пфайзер/Бионтех“

От РНК-ваксината „Комирнати“ към момента са поръчани 780 млн. дози, включително 200 млн. дози за 3.9 млрд. долара от САЩ и 300 млн. от Европейската комисия. 40 млн. дози ще бъдат предоставени на бедни страни по линия на инициативата „Ковакс“. Ваксината струва 39 долара за две дози в САЩ и 30 долара в ЕС (15.50 евро на доза).

„Пфайзер“, която дели приходите поравно с „Бионтех“, очаква продажби за 15 млрд. долара през 2021 г. на база договорите към момента. Окончателната сума може да се окаже и двойна, тъй като компанията обяви готовност да произведе 2 млрд. дози тази година при необходимост. Анализатори на „Барклис“ смятат, че продажбите ще бъдат за 21.5 млрд. долара тази година, 8.6 млрд. долара следващата година и 1.95 млрд. долара през 2023 г., ако в следващите години има нужда от реимунизация с по една доза.

Промяна в стойността на една акция в последните 12 месеца:

„Пфайзер“: +1.8%

„Бионтех“: +156%

Двамата основатели на „Бионтех“ – семейството Угур Сахин и Йозлем Тюречи, се събудиха милиардери, когато тяхната ваксина стана първата, готова за употреба.

2. „Модерна“

Американската биотехнологична фирма е базирана в Масачузетс. От нейната ваксина Великобритания е поръчала 17 млн. дози, ЕС – 310 млн. с опция за още 150 млн. през 2022 г., а американското правителство поръча 300 млн. дози. Япония купи 50 млн. „Модерна“ иска 30 долара за две дози в САЩ и 36 долара в ЕС.

Очакваните продажби тази година са на стойност 18.4 млрд. долара по оценка на производителя. Анализатори от „Барклис“ прогнозират тази година продажбите да стигнат 19.6 млрд. долара, догодина – 12.2 млрд., а през 2023 г. – 11.4 млрд., ако се окаже, че има нужда от реваксинация.

Промяна в стойността на акциите през последните 12 месеца: +372%

Група инвеститори, финансирали компанията при създаването й през 2010 г., спечелиха доста от своята инвестиция. Главният директор Стефан Бансел – 48-годишен французин, притежава 9% от акциите, които сега струват почти 5 млрд. долара.

3. „Джонсън&Джонсън“

Първата ваксина срещу COVID-19 в една доза е разработка на поделението на концерна в Белгия „Янсен“. Тя използва аденовирус-26 – рядък вариант на вирус, причиняващ настинка. Големи поръчки има от САЩ, Великобритания (30 млн. с опция за още 22 млн.), ЕС (до 400 млн.) и страните от инициативата „Ковакс“ (500 млн. дози до края на 2022 г.).

Очаквани продажби през 2021 г.: До 10 млрд. долара

Компанията планира да достави поне 1 млрд. дози тази година, които ще генерират 10 млрд. долара. Американското правителство е поръчало 100 млн. дози с опция за още 200 млн., като плаща на цена 10 долара на доза.

Промяна в стойността на акциите за последните 12 месеца: +7.7%

4. „АстраЗенека“

Ваксината, разработена с Оксфордския университет използва модифициран аденовирус от шимпанзе. Големите поръчки са от Великобритания (100 млн.), ЕС (до 400 млн.), САЩ (300 млн.) и Япония (120 млн.).

Очаквани продажби през 2021 г.: 2-3 млрд. долара

Очакванията са тази година продажбите да достигнат 1.9 млрд. долара, а догодина да бъдат за 3 млрд. долара. Сумата тази година може доста да нарасне, ако „АстраЗенека“ изпълни плана си да произведе 3 млрд. дози. Компанията обяви, че няма да работи за печалба по време на пандемията и иска между 4.30 и 10 долара за две дози.

Промяна в стойността на акциите за последните 12 месеца: -8.6%

5. „Синовак“

От миналото лято китайската разработка се прилага по изключение на рискови групи в някои китайски градове, а от февруари вече има разрешение за употреба. „Синовак“, която е базирана в Пекин, има договори с Бразилия, Чили, Сингапур, Малайзия и Филипините. През януари Турция и Индонезия също взеха китайски ваксини. „Синовак“ обеща и 10 млн. дози на страните от инициативата „Ковакс“.

Очаквани продажби през 2921 г.: Липсват точни прогнози

„Синовак“ обяви, че тази година може да произведе над 1 млрд. дози. В някои китайски градове ваксината струва 60 долара за две дози. Индонезийската „Био Фарма“, която е поръчала най-малко 40 млн. дози, твърди, че две дози ще струват 27.20 долара.

Промяна в стойността на акциите за последните 12 месеца: -21.6%

6. „Спутник V“

Руската ваксина не е одобрена още от ЕК, но Унгария и Словакия вече купиха количества. Над 50 държави, включително Иран, Алжир и Мексико, са поръчали „Спутник V“.

Очаквани продажби през 2021 г.: Няма данни, но вероятно също ще е в диапазона на милиардите

Разработчиците имат проблем с масовото производство на „Спутник“ в света, но руският суверенен инвестиционен фонд RDIF обяви, че е подписал договори с 15 фирми в 10 страни за производството на 1.4 млрд. дози. Производителят твърди, че цената е 20 долара за 2 дози, но за вътрешна употреба в Русия я предоставя безплатно.

7. „Новавакс“

Тази американска фирма се надява на одобрение във Великобритания, САЩ и други страни до средата на годината. Компанията разработва ваксини от над 30 години, но досега не е имала нито една разрешена за употреба. Поръчките й възлизат на 300 млн. дози, включително 60 млн. дози за Великобритания. От нея очакват още ЕС, Канада и Австралия. Очакванията на фирмата са да произвежда по 150 млн. дози на месец на по-ниска цена от конкуренцията. В Африка например според „Файненшъл Таймс“ определената цена е 3 долара на доза. Ваксината ще се произвежда във Великобритания.

Очаквани продажби през 2021 г.: „няколко милиарда долара“

Тази седмица „Новавакс“ обяви, че „потенциалът е за няколко милиарда долара приходи през следващите 12 месеца“ на база сключените договори. Сумата вероятно ще се покачи, тъй като компанията смята да произвежда по 2 млрд. дози на година до средата на 2021 г. благодарение на партньорство със Серумния институт на Индия.

Промяна в стойността на акциите през последните 12 месеца: +1,128%

Най-големите акционери в „Новавакс“ са фондове от типа на Vanguard и BlackRock.

8. „Кюървак“

Германската разработка очаква одобрение за употреба в ЕС до юни. Съюзът е поръчал 225 млн. дози с опция за още 180 млн. Заедно с GSK, които притежават почти 10% от нея, фирмата разработва следващо поколение поливалентни COVID ваксини, които да дават защита за новите варианти на вируса.

Очаквани продажби през 2021 г.: няма данни

Фирмата все още не е обявила цената си, но ще търси печалба. Планът й е да произведе 300 млн. дози тази година, а за 2022 г. – 600 до 1 млрд. „Кюървак“ твърди, че не може да я предостави на производствена цена, тъй като инвеститорите очакват възвръщаемост на вложенията си.

Разлика в стойността на една акция за изминалите 12 месеца: +45.5%

Най-големият акционер е германският милиардер Дитмар Хоп, съосновател на софтуерния гигант SAP. Хоп притежава над 80% от „Кюървак“, като делът му в момента се оценява на над 12 млрд. долара.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече