Чрез референдум: И Швейцария каза „НЕ“ на бурките

0

Швейцария одобри на референдум предложението да бъде забранено покриването на лицата на обществени места, вкл. ресторанти и други заведения. Това означава, че занапред в Швейцария ще бъде забранено носенето на бурка и никаб на публични места.

След затварянето на избирателните секции по обяд, бе съобщено, че 51% са гласували в подкрепа на забраната.

Забраната ще важи както за жителите на страната, така и за чужденците. Изключения са предвидени само за местата за религиозно поклонение, както и когато покриването на лицето се налага по медицински причини, от съображения за сигурност или заради климатични условия.

Инициативният комитет за провеждане на допитването посочва, че скриването на лицето на обществени места противоречи „на либералния дух на съжителство в обществото“. Правителството и повечето членове на парламента се противопоставиха на въвеждането на подобна забрана. Те смятат, че покриване на лицето е рядкост в Швейцария и че става дума предимно за туристи, които са временно в страната.

Подобна забрана действа в Австрия, Белгия, Франция, България и Дания, ограничения има във Франция и Испания. Опити за забрана бяха предприети досега в 22 европейски страни. ЕСПЧ не счита подобни забрани за нарушение на правата на човека. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече