(НЕ)Очаквано: Карантината ще лиши около 20 000 души от право на глас

0

Вероятно около 20 000 души няма да имат възможност да гласуват изобщо, тъй като в закона е записано, че заявление за мобилна урна се подават до 3 дни преди изборите. Така в периода на тези три дни карантинираните няма да имат възможност да подадат заявление. Записаното в закона не може да се промени вече.

Това заяви Росица Матева по bTV, припомняйки, че Общественият съвет към ЦИК е предложил да няма никакъв срок. Това обаче не е било прието.

Иначе изборната администрация щяла да се справи с гласуването на карантинираните с мобилни урни. Това било традиционно за България гласуване, тъй като и до този момент така са гласували хората с трайни увреждания.

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е получил разрешение и ще наблюдава и участва в одитирането на машините за гласуване, съобщи Матева.

В одита няма да има представители на партиите. ОС към ЦИК е в постоянна връзка и с Държавната агенция Електронно управление.

Припомняме, че от „Демократична България“ съобщиха, че Централната избирателна комисия е отказала на искането им за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, а те са независими.
 
Председателят на Обществения съвет към ЦИК разясни и решението на Комисията за предоставяне на субсидии на партиите и коалициите за предизборната кампания.

„Такава субсидия ще получат само извънпарламентарните партии, които участват в изборите или са в коалиция. Това означава, че коалицията ГЕРБ/СДС ще получи само част от субсидията – тази, която се полага за СДС. Така стои и въпросът с коалицията между Веселин Марешки и Валери Симеонов, тъй като в при тях влизат и партии, които не са парламентарно представени. Съответната коалиция получава според процентното разпределение. Общо към 1 милион ще бъдат отделени за такъв тип субсидии“, посочи Матева, без да се ангажира с точни данни.

Росица Матева не очаква особено голям прилив на гласове от чужбина на предстоящите избори, въпреки че има относително по-голям брой подадени заявления. На изборите през 2009 г. са гласували 156 000 българи в чужбина, а на предходните – 117 000.

Източник: БТВ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече