Доказано: България е на първо място по насилие и вандализъм в ЕС

0

Евростат дава портрет в цифри на държава, толерираща мутренско поведение

България е с най-високо ниво на престъпления, насилие или вандализъм в целия Европейски съюз, сочи ново изследване на Евростат, според което 20,2% от хората в страната ни съобщават за престъпления, насилие или вандализъм в района, в който живеят. Средното равнище в ЕС е 11%, което означава, че България го надвишава двойно, предаде БГНЕС. След „първенеца“ България се нареждат Гърция (16,9%) и Нидерландия (16,3%).

Снимка: EUROSTAT

Най-ниско е нивото на престъпления и вандализъм в Хърватия – 2,7%, а близо до нея се класират Литва (3,2%) и Полша (4,4%).

През 2013 г. 14,1% от жителите на 27-те държави в ЕС са съобщили, че са изправени пред проблем с престъпността, насилието или вандализма в техния местен район и оттогава този дял намалява. В България също има спад, но всяка година държавата остава все на първа позиция по този показател. Както може да се очаква, хората, живеещи в градовете, съобщават за такива проблеми над три пъти по-често от хората в селските райони през 2019 г. (21,3% срещу 6,9%).

Фокусирайки се върху състоянието на бедността, 13,4% от хората в риск от бедност в ЕС съобщават за появата на престъпления, насилие или вандализъм в техните райони в сравнение с 10,6% от тези, които не са изложени на риск от бедност.

Източник: „СЕГА“/БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече