Като членка на ЕС: България се обяви за Зона на свободата за „ЛГБТИК лица“

0

Почти всички български евродепутати подкрепиха резолюция за закрила на лица с нетрадиционна сексуална ориентация

Европейският парламент обяви днес „ЕС за зона на свобода за ЛГБТИК лица“. Резолюцията бе подкрепена от 492 евродепутати, сред които и повечето български пратеници в Брюксел, а бе отхвърлена от 141 гласували, като 46 се въздържаха, пише „СЕГА“. 

В резолюцията се изтъква, че „правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите, интерсексуалните и куиър лицата (ЛГБТИК) са права на човека“. Като „куиър“ се определят онези, които не се вместват в изброените представители на нетрадиционните сексуални малцинства и могат да са носители на смесица от техни качества. Дебатът, който протече вчера, последван от днешно гласуване, бе провокиран главно от Полша и донякъде от Унгария, които въведоха ограничения за ЛГБТИК лицата. Названието на резолюцията е отговор на решението на повече от 100 населени места в Полша да се обявят за „зони, свободни от ЛГБТИК идеология“. През ноември 2020 г. унгарският град Надката прие резолюция, забраняваща „разпространението и насърчаването на пропагандата на ЛГБТИК лицата“.

България бе спомената на едно място чрез поправка в диспозитива на резолюцията, където се казва: „като има предвид, че ако сте родител в една държава членка, това означава, че сте родител във всички държави членки; като има предвид, че има случаи на деца с двама родители от един и същи пол, които са изправени пред трудности поради липсата на правни разпоредби за взаимното признаване на актовете за раждане на децата с двама родители от един и същи пол; като има предвид, че чрез съдебен акт, постановен по преюдициално запитване от страна на Административния съд София – град (България), Съдът на ЕС ще се произнесе по дело C-490/20 по случая на дете с две майки лесбийки, което вследствие на този правен пропуск е застрашено от липса на гражданство“.

Документът призовава да се смята за нарушение на върховенството на правото в ЕС преследването на ЛГБТИК лица и това нарушение на човешки права да се има предвид при разпределянето на европейските фондове. Освен това се отбелязва, че „когато става въпрос за ЛГБТИК лицата, става въпрос за тяхната идентичност, а не за някаква идеология“. Цитирана бе Урсула фон дер Лайен, която заяви в речта си за състоянието на Съюза през 2020 г. пред пленарното заседание на Европейския парламент, че „там, където няма място за ЛГБТИК, там няма човечност. И това не трябва да съществува в нашия Съюз“.

Противници на резолюцията се опитаха да заличат повечето текстове чрез поправки, но бяха отхвърлени. Най-остър бе сблъсъкът около последната поправка (№43), която бе предназначена да заличи смисъла на цялата резолюция. Тя бе подкрепена от Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО. Андрей Ковачев от ГЕРБ и Александър Йорданов от СДС се въздържаха. Останалите български евродепутати се обявиха против торпилиращата поправка. Това бяха Асим Адемов, Ева Майдел и Андрей Новаков от ГЕРБ, Радан Кънев от ДСБ, Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючук и Искра Михайлова от ДПС, Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева от БСП. Емил Радев отсъстваше при вота.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече