Марешки мечтае със замах: България да произвежда ваксини и да станем една „Велика България“ със Скопие

0

България да произвежда ваксини, Кръстина Таскова да е премиер, Република Северна Македония да няма и станем една цяла „Велика държава“. Това бяха част от скандалните идеи, излезли от устата на Веселин Марешки от „Воля“ в ефира на Нова телевизия. Марешки освен това посочи – 7000 души в болница са „нищо“, като се има предвид готовността „Арена Армеец“ да се превърне в болница.

„Няма нужда в момента да има масово затваряне. Не мисля, че данните са толкова тревожни“, обясни Марешки.

Думите му са спорни, предвид факта, че към днешна дата броят на хоспитализираните е рекорден и надвишава стойностите от пика на COVID-19 през есента. Наблюдава се и траен ръст на заразените с коронавирус. Големите деца отново преминаха към онлайн обучение, обявено за така пагубно за образованието на подрастващите, но междувременно ресторантите остават отворени.

Марешки обаче е готов с предложение – кратки затваряния, които щели да изолират хората, заразените да проявят симптоми и да бъдат поставени веднага под карантина.

Лидерът на „Воля“, която влезе в предизборна коалиция с НФСБ е готов с предложние и как държавата ни да купи ваксини от производители, които не са получили зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата. Имало и начин да се купуват количества спрямо броя на желаещите и по този начин да не се изхвърлят дози. Как? С капаро, предлага Марешки.

„Ако зависеше от мен, бих направил списък на хората, които искат да се ваксинират с всяка налична ваксина. Има начини да се знае. Да се остави капаро, за да не се хвърлят ваксини. Това е гаранцията, че няма да има фалшиви заявки. После тези пари се връщат. А не държавата да купува и да хвърля ваксини. Това може при личния лекар да се остави… при НАП. Не е толкова трудно“, смята Марешки.

Лидерът на „Воля“ бе категоричен още, че страната ни спокойно можела да започне производството на ваксини, защото имала капацитета за това.

„Виждаме, че другите държави произвеждат под лиценз. Това е нормална практика в лекарственото произвоство. С Националния център по заразни и паразитни болести сме един от лидерите в световен мащаб по създаването и произвеждането на ваксини. Можем да произвеждаме всички ваксини. В най-лошия случай ще трябва да бъдат доставени машини. Можем да станем производители, които да изнасят за чужбина…“, обнадежден е още Марешки.

Защо държавите около нас не го правят Марешки обясни с простия факт, че те не изпитват недостиг на препарати.

„Сключваме договор, те ни предоставят протокол и излиза от нашата фабрика, все едно е произведено от Pfizer. Както безалкохолните. Толкова е лесно. Няма дначение в коя държава го произвеждаш, това е масова практика“, отсече още Марешки.

Ако „Воля“ спечелят изборите, бъдещ премиер можела да стане Кръстина Таскова. Възможен вариант също бил Пламен Христов, който „стоял сериозно“.

Марешки има и позиция по спора с Република Северна Македония. Той бе категоричен – щом такъв има, значи ВМРО не си е свършила работата. Лидерът на „Воля“ се обяви за една „Велика България“, част от която е РСМ.

„Едно време и за Германия звучеше екстравагантно да се обедини. Сега е една силна велика държава“, отсече още Марешки.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече