Кьовеши за „гешевчетата“: Прокурори и съдии без опит, както и следователи, които не са пледирали пред съд

0

Забележките към 7 от българските номинации не са преодолени

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е провела онлайн заседание с Прокурорската колегия на българския Висш съдебен съвет заради седмината кандидати, излъчени от него да работят за европрокуратурата на местна почва, за които Люксембург има допълнителни въпроси. В срещата са участвали и заместниците на Кьовеши Данило Чекарели и Андрес Ритер, както и българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. За събитието съобщиха едновременно европрокуратурата и ВСС, пише „СЕГА“.

Казусът с неодобрените седем от 10 български предложения се появи преди 2 седмици, когато стана ясно, че европейската прокуратура не иска за нея да работят прокурори без опит, следователи, които не са пледирали пред съд, както и съдии. Точно такива са 7 от пратените от прокурорската колегия номинации. 

Кьовеши е обяснила на членовете на ВСС, че е създадена работна група за разглеждане на всички документи, предоставени във връзка с кандидатите: автобиография; актуална кадрова справка; служебна бележка за стажа им и т.н. Тази работна група подпомага европейския главен прокурор при нейната оценка за съответствието на кандидатите с критериите за допустимост и професионалната квалификация и има възможността да покани кандидатите за интервю, са казва в съобщението.

Така всъщност става ясно, че възpaжeниятa на Люксембург не са преодолени, макар и миналата седмица прокурорската колегия да прати отговори на Кьовеши. Спopeд пpaвилaтa нa европрокуратурата, ĸoгaтo и дoпълнитeлнaтa инфopмaция за кандидетите нe yдoвлeтвopявa eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop, ce фopмиpa paбoтнa гpyпa, ĸoятo иcĸa oщe cвeдeния или мoжe дa пoĸaни cпopнитe ĸaндидaти нa интepвю, пpeди дa пpeдcтaви мoтивиpaнoтo cи cтaнoвищe нa Kьoвeши, разяснява „Де факто“.

Миналата сряда прокурорската колегия обсъди възраженията на Кьовеши и отговорите си до нея. Те обаче бяха засекретени, тъй като били конфиденциални. Европрокуратурата беше обвинена от членовете на ВСС в процедурно нетърпение, а подчинените на Иван Гешев недоумяваха какво не им е харесало в Люксембург на българските кандидати. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече