Le Figaro: Коронавирусът – китайски „Чернобил” от 10-та степен

0

Франсоа Хайсбург е специален съветник във Фондацията за стратегически изследвания. Геополитологът също е член на Глобалната комисия за постпандемична политика, ad hoc група, която работи върху произхода на пандемията от Covid-19.

В интервю за френския всекидневник Le Figaro той казва, че дебатът за произхода на вируса остава отворен, както и въпросът за отговорността на китайските власти продължава да е основателен.

LE FIGAROГодина след глобалното разпространение на коронавируса, който вече отне 2,5 милиона живота и предизвика голяма икономическа криза, изглежда всички са забравили китайския произход на вируса.Как така никой не търси сметка на Пекин?

Франсоа ХАЙСБУРГ: Защото оставихме Китай да изгради своя разказ за триумфалното управление на вируса, което контрастира с предполагаемия упадък на Запада – без да му опонираме дори в най-малка степен. Позволявайки на този разказ да се утвърди, въздържайки се от всякаква реакция, Китай се освободи от въпроса за първоначалната си отговорност.

Тази първоначална отговорност на Китай не е ли все пак очевидна и много важна?

Китайците са толкова наясно с нея, че направиха две неща в опит да я заличат. Първо, те много шумно извадиха на преден план своето „образцово боравене“ с пандемията, за да избегнат интереса към режима. И после строго наказаха държавите, които поискаха безпристрастно международно разследване, съставено от най-добрите експерти. На Австралия, която настояваше за необходимостта от прозрачност, бяха наложени икономически санкции и блокиране на нейния внос. Останалите страни стигнаха до заключението, че е необходимо да останат дискретни … Така, че считам за съвсем естествено Китай да изчака една година, за да разреши през януари 2021 г. екип на СЗО да отиде най-накрая до Ухан, където не е получил достъп до исканите данни. Освен това екипът беше съставен по непрозрачен начин, не от експерти, назначени от международната общност, а от членове, избрани от китайските власти и СЗО, която сама по себе си не беше много ясна в отношението си към китайските власти по време на управлението на епидемията.

В крайна сметка има само един лидер, който говореше за Covid-19, като за „китайския вирус“, това е Доналд Тръмп …

Да, и тъй като останалата част от международната общност вече не го възприемаше сериозно, именно заради презрението, което изпитваше към повечето теми, към знанието и истината, никой не обърна внимание. Жалко е, че това напомняне на фактите дойде от него. Така както е жалко, че някои избързаха с обясненията, като професор Монтание, който спомена изкуствения произход на вируса, без да предостави доказателства. Тези два елемента обясняват защо днес е много трудно да се рестартира темата. Дебатът за произхода на вируса остава напълно отворен, фундаментален и потенциално експлозивен. Отворен, защото все още не знаем нищо за начина, по който е възникнал. Фундаментален, защото трябва да знаем как се случи всичко, за да не се повторят нещата. И потенциално експлозивен, защото, ако Китай е виновен, комунистическата власт ще бъде обвинена, както вътре, така и извън страната. Целият разказ за идеалното управление на пандемията изведнъж ще рухне. Ако Пекин беше съобщил от самото начало, историята щеше да бъде приета. Но Китай се държеше така, сякаш има какво да крие.

Каква е най-правдоподобната хипотеза за произхода на вируса?

Нещо се случи. Не знаем точно какво, но от гледна точка на последствията, това е Чернобил от десета степен. Чернобил беше инцидент. В продължение на една седмица съветските власти се опитваха да го скрият, но скоро трябваше да признаят фактите. Дори СССР навремето не се опита да съобщи, че управлението на катастрофата е ефективно, за да си направим извода, че съветският режим е най-добрият от всички. Докато днес Китай говори така, сякаш е постигнал голям подвиг в овладяването на инцидент у дома, който засегна цялата планета. Това е нетърпимо. В продължение на една година Китай седеше върху тенджерата под налягане на първоначалния си грях и всички бяхме изгонени от райската градина … И всичко това в един град, Ухан, с хипермодерна инфраструктура в областта на вирусологичния анализ, с P4 лаборатория, построена с помощта на французите. На земята има не повече от четири или пет лаборатории с толкова големи умения в областта на вирусологията. И не знаем защо вирусът е напуснал Ухан? Китайците разполагат с всички инструменти да разследват и установят откъде идва вирусът. Но те не направиха нищо, освен да го прикрият.

Kакво се е случило според Вас?

Може би същото, което се случи със SARS през 2003 г., вирус, излязъл от китайския пазар поради непосредствената близост между хората и дивите животни. Но ако е така, защо китайците не го казаха? И защо не позволиха на екипа на СЗО да си свърши работата? Следователно е малко вероятно. Втората хипотеза е тази за индустриална авария, откъдето идва и моята аналогия с Чернобил. Или не са спазени процеси за сигурност, или някой по невнимание е направил грешка. Вирусът е успял да избяга от лаборатория. Ако е тръгнал от известната P4, китайците ни дължат още повече обяснения. Тази ултрачувствителна лаборатория никога нямаше да съществува без Франция. Китайците обаче прекратиха сътрудничеството между Пекин и Париж и изгониха французите от системата.

Ще разберем ли един ден?

Петдесет години отнеха на Москва да признае своята отговорност за клането в Катин през 1940 г., където са екзекутирани 22 000 полски офицери … Днес все още сме в непосредствен шок. Но ще дойде времето за равносметка и хората ще поискат отчетност. Както казваше Жак Ширак, говеждата тор се брои в края на панаира … Първородният грях е налице, а знаем колко трудно се забравят първородните грехове … Въпросът за произхода на вируса е бомба със закъснител. Колкото по-дълго продължава това, толкова по-трудно ще бъде на Китай да обясни защо не е казал нищо. Но един ден ще разберем. В областта на ядрената енергетика новите технологии сега позволяват да се реконструират постепенно миналите действия на определени страни. По този начин беше открито, че Египет и Южна Корея в един момент са извършвали незаконни дейности. МААЕ им поиска сметка. Криминалистиката във вирусологията също постигна огромен напредък. Днес знаем как да правим неща, които не сме знаели преди четири години. Включително със стари данни. Covid не е „студена афера“. На Китай не му се е разминало и само защото днес живее в относително спокойствие, защото е сплашил Австралия, не означава, че водата, която спи, няма да заври. Един ден народите ще потърсят сметка. Днес Русия не може да има нормални отношения с Полша заради Катин. Някои неща не могат да бъдат простени …

Толкова успешно ли беше за Китай управлението на пандемията?

Това е официалния дискурс. Китайската комунистическа партия, водена от великия лидер Си Дзинпин, героично победи вируса с по-малко починали от Словакия! Нито за миг не вярвам на китайските цифри относно провинция Хубей и нейната столица Ухан. Кадрите със сцени на хаос в началото на пандемията, напомнят по-скоро на случилото се в Ломбардия. Неминуемо е имало над 4000 смъртни случая и Китай не се е справил с пандемията по-добре от Италия по това време. В останалата част на Китай наистина е вероятно да е имало относително малко смъртни случаи. Ситуацията прилича повече на случилото се в Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Виетнам, но също така и в Сингапур и Южна Корея, в страните, които са справяха най-добре с пандемията. Но това няма нищо общо с естеството на китайския политически режим. Китай успя да реагира навреме, подобно на някои страни от региона, включително демокрациите. Не автократите откриха праха от перлипина. Успехът не зависи от режима, а от действия, които са били или не са били предприети навреме.

А политическото управление на Пекин?

Китай веднага реши да се справи с въпроса на геополитическо ниво. Когато пламна епидемията в Ухан и фабриките бяха затворени, Европейският съюз помогна на Китай, като му предостави маски. Пекин беше наложил едно условие: без медийно отразяване. Историята не трябваше да се оповестява публично, за да не станат за смях китайците! Но когато катастрофата стигна до Италия, Китай изцяло изигра дипломацията на маската, отразявайки в медиите до краен предел своите действия и умножавайки, благодарение на „воините – вълци“ (новото поколение китайски дипломати, бел. ред.) декларациите относно упадъка на Запада и липсата на взаимопомощ между страните от Европейския съюз. Работата беше толкова дебела, че беше контрапродуктивна в нашите страни. Китай възпроизвежда същата политика днес с ваксините. Той силно разгласи ангажимента си към много страни, включително приятели на Франция като Сенегал. По отношение на ваксинацията у дома обаче не се справя по-добре от Европа…

Автор: Le Figaro

Източник: News.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече