Предупреждение: Идва хаос с броенето на гласовете за изборите! Защо?

0

Всяко едно число трябва да се попълва по вертикала, в отделни редове, което ще доведе до хаос. Това твърди Полина Витанова, секретар на 23-та РИК, според която формата за отчитане на бюлетините (изборните резултати) е прекалено сложно направена. „Аз отсега не разбирам“, коментира водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, когато Витанова почна да дава примери.

По думите на Витанова, последователността на вписване следва да е в 6 стъпки за хартиено гласуване и 9 стъпки за машинно гласуване и само така може протоколът да бъде правилно попълнен. След това се сборуват данни от хартиено и машинно гласуване, после идват и преференциите, като там се прави сбор за кандидатите поотделно, после за цялата партийна листа и накрая всичко трябва да отговаря при сравнение.

Колко време ще отнеме всичко това, дори да няма допуснати грешки?

А ако има, попита Витанова. И напомни, че на тези избори ще има подвижни избирателни секции, за поставени под карантина хора заради коронавируса. Още не знаем колко на брой ще са, каза още тя. Витанова е категорична, че за 48 часа няма как да бъдат известни резултатите от изборите. На въпрос какво става, отговорът е, че ЦИК трябва да каже. Предупредили сме ЦИК, предложихме и проект на протокол за опростяване на изборната книга, приета от ЦИК, посочи още Витанова. Тя каза, че ЦИК не се е съгласила.

Още няма методически указания по колко души ще предават резултатите от една секция. По закон са трима. При това въпросните хора чакат, докато не предадат бюлетините и протоколите и това не бъде отчетено. Опасяваме се, че ще има много случаи, при които членове на секционни избирателни комисии ще чакат поне 2 денонощия. „Не виждаме как под 1 час ще стане да се въведат данните и да се отчетат“, заяви Витанова. „Много се надяваме да не пишат жени с червило за помощ, както вече сме виждали“, завърши Виктор Николаев, визирайки минали случаи.

Източник: Нова телевизия/ Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече