Йордан Божилов: България ще става все по-интересна страна за чуждото разузнаване

0

България е интересна страна и ще става все по-интересна за чуждите разузнавания. В никакъв случай не трябва да подценяваме тези рискове. Трябва да изведем въпросите на сигурността на едно много по-високо ниво. Това заяви Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването “Светът е бизнес” по Bloombergtv с водещ Ивайло Лаков.

Божилов коментира темата в контекста на шпионския скандал от последните дни, при който стана ясно, че група служители на Министерствто на отбраната и служба “Военно разузнаване” са събирали определена информация у нас в полза на Русия.

“От една страна това подкопава националната сигурност на България, от друга страна застрашава общия интерес на НАТО и Европейския съюз”, изтъкна Божилов.

“България е член на НАТО, член на ЕС – ето защо ние сме интересни. България е важен фактор на Балканите, фактор в Черно море – ето защо сме от интерес. Икономическите процеси, миграционните потоци, начините, по които се взимат решения, по които се справяме с кризите, също представляват интерес за чуждите разузнавания”.

Според госта е важно да се направят правилните изводи след скандала, включително какви са мотивите на участвалите в него лица, има ли пропуски при съхранението на информация у нас.

Одит на сигурността и одит на ползването на класифицирана информация в Министерство на отбраната трябва да се направи”.

Друга тема, която коментира гостът, са отношенията между САЩ и Русия. Божилов заяви, че те сякаш навлизат в по-горна фаза на напрежение по различни направления, включително намесата на Русия в изборите в различни страни, влиянието ѝ в определени региони – например на Балканите, зачитането на правата на човека в казауса с опозиционния лидер Алексей Навални и др.

“Напрежението между САЩ и Русия сякаш има отношение към връзките САЩ-Китай – основна линия на геостратегическо противопоставяне в бъдеще, тъй като Русия по-скоро подкрепя Китай”.

Божилов се спря и на мястото на България в контекста на това напрежение, като отбеляза, че ЕС няма ясна позиция спрямо ситуацията.  

“За България Русия не е модел на поведение – не е модел на подражание. Нашият модел е Запада – ЕС, НАТО”.

“Не е необходимо непременно да изостряме отношенията с Русия, но трябва да имаме яснота в позициите, че страната ни е член на НАТО и ЕС и ще защитава интересите на тези две организации”, каза още експертът.

Източник: bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече