Божков вече като кандидат-депутат: Ако гласувате за Бойко, нещата остават същите и ще стават все по-зле

0

”Инфраструктурата за туризма трябва да бъде създадена, както навсякъде по света. Около нея да се изгражда частният бизнес – строят се съоръжения, пътища, влекове, пристанища – продаваш легла, печелиш и си плащащ данъци. Така е организиран туризмът по света. Кадрите трябва да се обучават, но за да дойдат, трябва да има адекватно заплащане. За да има адекватно заплащане, трябва да има печалба. За да има печалба трябва да докараме туристи и то по-платежоспособни.”

Това заяви идеологът на „Българско лято“ Васил Божков на онлайн среща с експертите от Националния съвет на партията, с които обсъди проблемите и решенията в областта на туризма и културата. Програмата за тези сектори е една от най-подробните, предложени от съществуващите партии.  

Сред обхванатите теми бяха казуси с реставрацията на исторически обекти. Божков бе категоричен, че в тази насока трябва да има строги норми и коментира, че Долината на царете в България по нищо не отстъпва на Долината на царете в Египет.

Според експерта Георги Найденов държавата трябва да инвестира в реставрацията на 14-15 големи паметника на културата, които са с национално и световно значение.
„Тези паметници ще бъдат доходоносни не само за културно-историческия туризъм, но и за хората в съответните региони. Музеят, който беше проектиран в Телефонната палата, е много добре да се случи, тъй като ние сме единствената столица, в която национално-историческият музей не е в центъра на града“, посочи Найденов.

„20 години правя това, което трябва да прави държавата. Събирам културните паметници по света, връщам ги в България. Отгоре на всичко купих огромна сграда на пъпа на София – за музей (бел. ред. – „Телефонната палата“). Както ми каза един световноизвестен архитект – ти вършиш работата на държавата – затова искам да работя за теб“, коментира Божков.

Веселин Джамбов отбеляза, че България е на трето място в Европа по археологически находки и обекти с международно значение, но въпреки това културният туризъм не е добре развит. Емилия Божинова припомни, че има паметници на културата, които са частна собственост и са оставени абсолютно на произвола на времето и никой не говори за тях, макар да се вижда, че се рушат и България губи ценни обекти със световна значимост. В програмата на партията е заложена точката, че собственици на подобни обекти трябва да са подкрепяни от държавата, за да реставрират сградите, а ако продължават да не ги стопанисват отговорно да се санкционират.

Васил Божков бе категоричен:


„В бюджета има пари за всичко, да не говорим за допълнителните пари от еврофондовете. В бюджета има достатъчно пари, ако не се злоупотребява. Финансовият проблем, ако сме в управлението, няма да съществува при нас“.
Божков разказа и интересна история от времето, когато купува офиса на „Московска“.
„Поисках да боядисам сградата на Столична община, която е на метри, понеже се люпеше. А оттам ме попитаха: каква ти е далаверата? Аз им обясних: искам да го направя, за да е еднакво красиво. Та в България в последните години нищо не се прави без да има далавера“.

Политическата програма на „Българско лято“ включва и важни точки относно развитието на кино и музикалната култура и подкрепа на българските автори: намаляване на ДДС върху книгите на 9%, оптимизиране на системата за делегиране на бюджети в сферата на културата с цел повишаване качеството на продукциите и критериите на публиката, както и цялостна дигитализация на Златните фондове и регистрите на театри и артисти и фондовете на националните музеи и галерии. 

„На всички трябва да им е ясно, че желанията на хората, обобщени и във вашите идеи, могат да бъдат изпълнени единствено ако сме във властта. Ако гласуват за Бойко нещата остават същите и ще стават все по-зле“, обобщи Васил Божков, който е водач на листи за изборите.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече