Европейската агенция по лекарствата посече любимия на нашите власти ивермектин

0

Не препоръчваме този препарат за лечение на COVID-19, обяви европейската агенция

Препаратът ивермектин – открито рекламиран от представители на нашите здравни власти и много лекари, бе развенчан от Европейската агенция по лекарствата в ново становище, което се базира на преглед на последните данни относно употребата му, пише „СЕГА“.

У нас ивермектин се произвежда от „Биовет“ на Кирил Домусчиев и безсрамно се промотира от политици и медици, въпреки че няма разрешение за употреба срещу COVID-19. За последно реклама му направи шефът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, който в неделя, докато се кахъреше за стоката на ресторантите, заяви по държавната телевизия, че лекарството е помогнало на него и на неговите близки. Не се чу някой да се е задействал да санкционира Пенчев, който освен етичните правила наруши и законите с рекламирането на лекарствен продукт, неразрешен от нашата агенция по лекарствата.

Наличните данни не подкрепят употребата на ивермектин при COVID-19 извън клинични изпитвания  с подходящ дизайн, заявява сега Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). В Европейския съюз ивермектин, под формата на таблетки, е одобрен за лечение на някои паразитни инфекции, докато лекарствени продукти за приложение върху кожата са одобрени за лечение на някои кожни заболявания, като розацея. Ивермектин също е разрешен за употреба и във ветеринарната медицина срещу вътрешни и външни паразити при много животински видове, напомнят от ЕМА.

В ЕС лекарствени продукти, съдържащи ивермектин, не са разрешени за употреба при COVID-19 и в ЕМА не са постъпвали заявления за разрешаване за употреба за таковаприложение с изключение на Чехия и Словакия, посочват от агенцията.

„Въпреки добрата поносимост на ивермектин при разрешените за употреба дози при други показания, нежеланите реакции може да се проявят в по-голяма степен при много по-високите дози, които биха били необходими, за да се постигнат ефективни срещу вируса концентрации на ивермектин в белите дробове. Поради това, прояви на токсичност при употреба на ивермектин в дози по-високи от разрешените, не могат да бъдат изключени“, аргументира решението си европейската агенция.

Становището на ЕМА е публикувано на сайта на нашата агенция по лекарствата и цитирано в профила на МЗ във „Фейсбук“. То не би следвало да е изненада за сериозните лекари в България. В началото на годината стана ясно, че „Пирогов“ е прекратил клинично проучване на медикамента, като пред „Еконовини“ шефът на COVID-отделението на института доц. Петър Атанасов обяви, че лекарството няма рекламирания ефект. „От самото начало не бяхме съгласни с протокола за провеждането на това проучване. Дори спряхме набирането на пациентите, защото в един от случаите пневмонията се разви много бързо. Нещо повече – през декември при нас постъпиха 11 пациенти, самолекували се с ивермектин, с напреднали пневмонии. Единият пациент завърши летално, затова  на нито един човек с пневмония не бих дал това лекарство за сметка на антибиотичното лечение, например. Самолекувалите се с ивермектин идват полуживи при нас“, предупреди лекарят.

Какво казва ЕМА за препарата и COVID-19

При лабораторни изследвания е установено, че ивермектин може да блокира репликацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19). Това обаче се случва при концентрации на ивермектин, които са много по-високи спрямо тези, които се постигат при разрешените към момента дози. Резултатите от клиничните проучвания са различни, като някои проучвания показват липсата на полза, а при други се съобщава за потенциална полза. По-голямата част от проучванията, прегледани от ЕМА, са малки, с допълнителни ограничаващи фактори, включващи различни схеми на прилагане и употреба на съпътстващи лекарства. Ето защо ЕМА достигна до заключението, че наличните понастоящем данни не са достатъчни, за да подкрепят употребата на ивермектин при COVID-19 извън клинични изпитвания.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече